Kako se odzvati na ljudi, ki so pikri ali celo nesramni?

Magazin 07. Jul 202217:15
poletje, prijateljice
Profimedia

Pikre izjave na ulici, v službi, med znanci, morda celo v družini in med prijatelji ... Vas kdaj zmotijo in vam vsaj za nekaj časa uničijo razpoloženje? Zapomnite si naslednje ...

Kako se ljudje obnašajo do vas, naj bo to lepo ali nesramno, je vedno njihova stvar, ne vaša.

Nimate namreč nadzora nad tem, kako se bodo drugi obnašali do vas. To je njihova volja in ne nazadnje tudi sami nosijo posledice svojih dejanj. Lahko pa nadzorujete svoj odziv.

Vedno lahko nadzorujete, kam, komu in čemu boste podarili svoj čas in pozornost. V tem je vaša osebna moč, nihče vam ne more na silo odvzeti časa ali pozornosti, če jim tega ne podarite. To pomeni, da sta vaš čas in pozornost izrednega pomena, to je vaš dar, ki ga lahko ljudem podarite ali pa ne. Logično bi bilo, da ta dar podarite ljudem, ki si ga zaslužijo, ki z vami spoštljivo ravnajo. Če so nesramni do vas, si torej ne zaslužijo vašega ”darila”.

Včasih je sicer težavno, če so nesramni ljudje, ki si jih ne izbiramo sami, kot morda v družini, šoli ali službi. A vendar lahko omejite namenjeni čas in pozornost, kolikor se da.

Ljudje zelo radi projicirajo svoje negotovosti na druge in so nesramni zato, ker se počutijo slabo v svoji koži. Ljudje so včasih nesramni, ker ne razumejo. Ne razumejo vas in ne razumejo sebe. Vi pa se lahko odločite, da boste živeli samozavestno in čustveno zrelo, saj si želite postati človek, ki je sposoben lepih stvari. In če boste dajali dobro, boste dobro tudi dobivali nazaj.

Mojster Osho je že pred časom spregovoril o tem:

“Nihče v resnici ne more ničesar resničnega povedati o vas. Karkoli že ljudje govorijo, to več pove o njih samih.”

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.