Kako si lahko učinkovito pomagate pri bolečinah v hrbtu?

Magazin 07. Nov 202113:45 0 komentarjev
Hrbet
Profimedia

Bolečinami v hrbtu bo zelo verjetno vsaj enkrat v življenju doživel vsakdo izmed nas. Kako si pomagati?

Nekateri viri ocenjujejo, da bolečine v križu in spodnjem delu hrbta vsako leto prizadenejo najmanj 38 odstotkov posameznikov po vsem svetu. V Združenih državah Amerike so bolečine v križu najbolj pogost razlog za bolniški staž.

Vzrokov je več. Lahko gre za akutno poškodbo (nateg, padec …), prirojene nepravilnosti na hrbtenici, prisilno in nepravilno drža in ponavljajoče gibe, vzrok so lahko genetika in druge bolezni. Vse bolj pa strokovnjaki ugotavljajo, da je vzrok lahko tudi psihološke narave (vir). V najnovejši študiji, objavljeni na Psychology Today, je zato psiholog in nevrolog Yoni Ashar s sodelavci pod drobnogled vzel vpliv in učinkovitost psihoterapije pri odpravljanju kroničnih bolečin v hrbtu.

V študijo so zajeli 151 odraslih posameznikov (pol žensk in pol moških), ki so se spoprijemali z blažjimi do srednjimi kroničnimi bolečinami v hrbtu. Udeležence so razporedili v tri skupine: udeleženci prve so dvakrat na teden štiri tedne obiskovali posebno psihoterapijo, orientirano na procesiranje bolečine (angl. PRT), udeleženci druge skupine so prejeli placebo (injekcijo s slano vodo), tretja skupina pa je prejela standardno zdravljenje bolečin v hrbtu. Daleč najbolj učinkovita je bila psihoterapija. Dve tretjini udeležencev prve skupine ob koncu tako rekoč ni več čutila bolečine.

Profimedia

Kako si še lahko pomagamo?

S prakso joge ali drugo ustrezno vadbo

Z redno prakso joge lahko okrepimo in raztezamo mišice hrbta in tako sprostimo napetosti in zmanjšamo bolečine. Joga je namreč vadba, ki okrepi naše telo, saj določeni jogijski položaji zahtevajo ogromno telesne moči, pomaga do večje gibljivosti in prinaša duševni mir. Tudi v študiji, kjer so raziskovali, kako učinkovita je joga pri lajšanju bolečin v križu, so ugotovili, da je lahko bolj učinkovita od klasičnih pristopov za zmanjšanje bolečine. (vir).

Z masažo

Tudi masaža je eden izmed bolj učinkovitih načinov za lajšanje in sproščanje bolečin v hrbtu (vir). Poleg tega ima lahko tudi lepotni učinek in blagodejno vpliva na celotno telo. Običajna masaža naj bi nas predvsem umirila in sprostila. Poznanih je sicer mnogo vrst masaže: tajska, ajurvedska, tui-na, refleksna masaža stopal, bownova terapija itn.

Profimedia

Z obiskom akupunkture

Akupunktura je starodavna kitajska terapija, ki je postala popularna in dobro raziskana oblika za obvladovanje bolečine. Sestavljena je iz vstavljanja iglic na različne t. i. akupresurne telesne točke. Izvaja jo izurjen in usposobljen akupunkturist. Tudi študije akupunkturo omenjajo kot možno učinkovito metodo pri lajšanju bolečin.

Kdaj k zdravniku?

Ker je članek informativne narave, se v vsakem primeru priporoča obisk pri zdravniku oz. ustreznem strokovnjaku.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!