Kako začeti minimalistični slog življenja?

Magazin 28. Nov 202120:00 0 komentarjev
minimalizem
Profimedia

Če menite, da je vaš dom in tudi življenje preveč nasičeno s stvarmi, bi morali razmisliti o minimalističnem načinu življenja.

Minimalist je oseba, ki ima rada preproste stvari, ideje in geste. Osredotoča se na tisto, kar ima zanjo resnično vrednost, in zavrača vse, česar ne potrebujemo. Pri minimalizmu gre za življenje z manj stvarmi, da naredimo prostor za spomine, radost in strast.

Želite to preizkusiti? Tu je nekaj korakov, ki vas bodo popeljali v svet minimalizma.

Premislite, zakaj to počnete

Preden vzamete vrečo in vanjo začnete metati vse, česar po novem ne potrebujete, se vprašajte, zakaj to počnete. Ne gre za to, da boste naredili več prostora za nova oblačila in predmete. Delate prostor in čas za vse, kar vas veseli in sprosti, in za trenutke, ki vam veliko pomenijo. Zato morate vedeti, kaj je za vas zares pomembno. Večinoma so to stvari, ki ne stanejo prav nič in jih ne najdete v svoji omari.

Postavite pravila

Tako je, lahko postavite pravila, kako bo videti vaš minimalizem. Najpomembnejše pravilo je, učiti se živeti z namenom in določiti, kaj boste sprejeli v svoj minimalistični slog.

Predse v mislih postavite vse glavne stvari in ljudi, ki jih imate trenutno v svojem življenju, in se odločite, kaj lahko ostane in kaj mora iti. Postavite si cilje, kot je: “Danes pospravim omaro z oblačili”, in razmislite, na katere načine lahko poenostavite svoje življenje.

Začnite počasi

Minimalist vam ni treba postati čez noč, zato je povsem dovolj, da za začetek izberete en prostor ali del, v katerem ne boste (več) kopičili odvečnih stvari. Če ste na primer navezani na zbirko knjig, nikar ne začnite tam. Morda se boste celo odločili, da je nikoli ne skrčite. Tu ne gre za princip na vse ali nič.

Lahko začnete s kuhinjsko površino ali nočno omarico. Poskrbite, da bo čista in da bodo na njej samo stvari, ki zares morajo biti tam.

Nehajte brezglavo nakupovati

Če se spogledujete z minimalističnim slogom, vas morda grabi želja, da bi se še zadnjič sprehodili po trgovskem centru in nakupili vse, kar vam je všeč. Pri minimalizmu je ravno obratno: gre za poenostavljanje stvari, ki jih že imate. Zato bi z nakupovanjem kršili glavno pravilo.

Obdržite na primer oblačila, ki jih nosite redno, tista, ki niso prišla na vrsto že več mesecev ali let, pa podarite. Enako naredite s čevlji in stvarmi, ki ste jih pridno zbirali, sedaj pa jih ne potrebujete več. Obdržite kakovostne stvari, za katere veste, da bodo z vami ostale še dolgo časa.

Česa zagotovo ne potrebujete več?

Tu je nekaj stvari, ki jih že sedaj ne potrebujete več:

  • predmeti za enkratno uporabo (posoda, kavne skodelice, plastenke, slamice, vrečke …)
  • dekoracije za dom
  • odvečna kozmetika (kupite le tisto, ki jo uporabljate)
  • spominki iz vsakega kraja, kamor se odpravite
  • oblačila, ki so trenutno v trendu

Že tu lahko privarčujete veliko denarja.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!