Kje je prehlad staknil prvi prehlajeni človek na Zemlji

Magazin 28. Feb 202405:05 0 komentarjev
Kašljanje v zimskem času
Foto: PROFIMEDIA

Prvi človek, ki se je prehladil, je prehlad najverjetneje staknil od kamele, pravijo znanstveniki.

Navadni prehlad je nadloga, ki posebej v zimskih mesecih tare mnogo ljudi, proti njemu pa ni učinkovitega zdravila ali cepiva.

Že nekaj časa vemo, da prehlad povzroča več kot 200 virusnih sevov, med katerimi so najpogostejši rinovirusi, koronavirusi, adenovirusi in enterovirusi. Eden najbolj običajnih virusov navadnega prehlada je virus z oznako HCoV-229 E. To je virus iz družine koronavirusov, kamor spada tudi virus SARS-CoV-2, ki je povzročil zadnjo pandemijo.

Nemški raziskovalci, ki so leta 1912 raziskovali bližnjevzhodni respiratorni sindrom, nevarno okužbo dihal, znano tudi kot mers, so po naključju odkrili, da je virus navadnega prehlada prisoten tudi pri kamelah in da se z njim lahko okužijo ljudje. “Pri raziskavah mersa smo pri približno 1.000 kamelah iskali koronaviruse in presenečeno ugotovili, da smo v skoraj šestih odstotkih primerov našli patogene, ki so povezani s HCoV-229 E, človeškim virusom prehlada,” je povedal profesor Christian Drosten iz univerzitetne bolnišnice v Bonnu.

Kasneje so s sekvenciranjem genetskega materiala virusa in primerjavo koronavirusov pri dromedarjih (enogrbih kamelah, op. a.), netopirjih in ljudeh odkril, da se je HCoV-229 E na ljudi prenesel s kamel, kamele pa so ga dobile od netopirjev, ki so najpogostejši prenašalci koronavirusov. “S preučevanjem genov koronavirusov lahko bolje razumemo, od kod so ti virusi prišli. Najverjetneje so prišli iz netopirjev, vendar ni znano, kdaj so z netopirjev preskočili na kamele,” je za Live Asia povedal Ulrich Wernery iz centralnega veterinarskega raziskovalnega laboratorija v Dubaju v Združenih arabskih emiratih. Prvi človek, ki se je prehladil, se je najverjetneje okužil od kamele, pa piše britanski Independent, ki poroča o odkritju nemških znanstvenikov.

Tako je tudi navadni prehlad ena od bolezni, ki smo jo ljudje dobili od živali. Vedeti pa je treba, da lahko bolezen “potuje” tudi v obratni smeri – s človeka na žival. Tako naj bi ljudje na druge živali prenašali predvsem nekatere zajedalce, med živali pa naj bi razširili virus gripe tipa A.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!