Britanski znanstveniki ugotovili razlog za pospešeno taljenje ledu na Antarktiki

Svet 27. Feb 202412:56 8 komentarjev
čoln pod ledeno goro
Zodiak čoln pod ledeno goro (Slika: PROFIMEDIA)

Britanski znanstveniki so s satelitskimi posnetki iz vesolja ugotovili, zakaj se led na Antarktiki tako pospešeno tali. S primerjavo fotografij izpred 50 let z današnjo fotografijo so opazili spreminjajoče se oblike na ledeni površini.

Znanstveniki so na podlagi primerjave fotografij Antarktike iz vesolja ugotovili, kje in kdaj se je začel taliti led. Ko so primerjali fotografiji iz leta 1973 in letošnjega leta, so prvič opazili pojav, ki vpliva na pospešeno taljenje ledu na Antarktiki. Zaznali so namreč spreminjajoče se oblike na ledeni površini.

Gre za tako imenovane privezne točke oziroma zamrznjene priveze, ki so se od leta 2000 zmanjšali za več kot tretjino. Študija, ki je bila objavljena v znanstveni reviji Nature in jo je poobjavil BBC, se osredotoča predvsem na ledene police, ki obkrožajo tri četrtine obale Antarktike.

To so plavajoča pročelja ledenikov, mnoga med njimi pa se zaradi tople vode tanjšajo. To je slaba novica, saj veljajo za zavoro, ki upočasnjuje gibanje ledu s celine. Locirana so predvsem tam, kjer je morsko dno plitvejše. Tam se police ujamejo in zadržujejo led.

Foto: Raziskava z naslovom Progressive unanchoring of Antarctic ice shelves since 1973/objavljeno v Nature/zajem zaslona

Točke prijemanja so dobro opazne s satelitskih posnetkov, saj se na mestih, kjer je polica, ustvari gruda. In prav te grude so se v 50 letih zmanjšale, ob tem pa so nekatere tudi izginile, kar priča o izginjanju polic, poroča BBC.

Analiza fotografij iz različnih obdobij je pokazala, da so se med letoma 1973 in 1989 police zmanjšale za 15 odstotkov, med letoma 1990 in 2000 za 25 odstotkov, od leta 2000 do 2022 pa za kar 37 odstotkov.

“Ko gremo skozi desetletne posnetke, vidimo, da se te izbokline na splošno manjšajo in včasih popolnoma izginejo,” je za BBC dejal Bertie Miles, eden od raziskovalcev v projektu. Poudaril je, da je točko pripenjanja, ko polica izgubi stik, težko znova vzpostaviti.

Foto: Raziskava z naslovom Progressive unanchoring of Antarctic ice shelves since 1973/objavljeno v Nature/zajem zaslona

Raziskava znova opozarja, da bo izrazito taljenje ledu na obeh polih pomembno vplivalo na dvig morske gladine v prihodnje.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje