Kulinarični divjak z Michelinovo zvezdico: ob novici je mislil, da gre za šalo

Magazin 18. Jun 202417:02 0 komentarjev

Novinka med prejemniki Michelinovih zvezdic je Restavracija Pavus, kjer ustvarja chef Marko Pavčnik z ekipo. Ob novici, da je dobil zvezdico, je bil prepričan, da se njegov prijatelj šali. Dela v okolju, kjer tudi živi, zato poudarja: "To ni zgolj delo, ni zgolj biznis, temveč odgovornost do sodelavcev, do domačega kraja, do turizma v kraju."

V Michelinov vodnik za Slovenijo je letos uvrščenih 63 restavracij – Hiša Franko z Ano Roš je obdržala tri zvezdice, restavracija Milka z Davidom Žefranom dve zvezdici, osem restavracij pa je prejelo eno zvezdico.

Novinka v ozvezdju največjih kulinaričnih mojstrov je Restavracija Pavus s chefom Markom Pavčnikom. Ta je po podelitvi plakete vidno sijal od sreče. Ko je izvedel za novico, je bil ravno v kuhinji. Poklical ga je prijatelj, Pavčnikov odziv pa je bil: “Daj, zafrkavaš!” Kot dokaz mu je prijatelj nato poslal še fotografijo.

Za zdaj chef še ne čuti teže, ki jo s sabo lahko prinese zvezdica. “To je nagrada za minulo delo, ne nameravamo se spreminjati. Delali bomo v tem stilu in tempu naprej. Absolutno pa je to priznanje, ki meni, moji ekipi in vsem gostom pove, kam spadamo,” dodaja.

Na spletni strani restavracije lahko preberemo, da je Pavčnik kulinarični divjak. Tako so ga sicer poimenovali drugi. “Ker veliko delamo z divjo hrano,” pojasnjuje. “Zelo veliko sestavin dobimo iz narave, naberem jih sam z družino. Baziramo na sestavinah, ki so okoli nas in za katere večina ljudi ne ve, da so užitne. Mi jih pripravimo tako, da so – upam – našim gostom super dobre,” pove z nasmeškom.

Marko Pavčnik
Marko Pavčnik (Foto: Rok Deželak)

Restavracija Pavus je sicer na gradu Laško, na katerega chefa vežejo močni spomini. Pri 15 letih je tam opravil prakso, kar je bil njegov prvi stik s profesionalno kuhinjo. Na grad se je vrnil po 15 letih in tam odprl svojo restavracijo. “Tukaj živim. To ni zgolj delo, temveč investiranje v kraj, vase, v nekaj več. Ni zgolj biznis, temveč odgovornost do sodelavcev, do turizma v kraju … Širša zadeva, definitivno,” doda ponosni novi lastnik Michelinove zvezdice.

Žefran: Ni nujno, da ima vodja vedno prav

Chefu Davidu Žefranu, ki ustvarja v restavraciji Milka, je z ekipo uspelo obdržati dve zvezdici, ki so ju prejeli lani.

Kot pravi, je edina stvar, ki se je spremenila v slabem letu, to, da imajo dva nova zaposlena. Opažajo nekaj več gostov, a drastične razlike ni, dodaja. “Delamo dobro, ampak nismo še tam, kjer bi morali biti. Ultimativni uspeh, ki me nagrajuje, je to, da uživam v delu s temi ljudmi. Že od začetka je tako.”

V lanskem intervjuju za N1 je dejal, da se kuhanja šele uči, a zdaj mu je še pomembnejše, da se nauči, kako biti vodja. “Biti mentor, človek, ki zna voditi ekipo in jo pravilno usmeriti. Dostikrat bi lahko podlegel emocionalnim impulzom in rekel: ’Delajte, kakor jaz mislim, da je prav.’ Ampak ni nujno, da ima vodja vedno prav, zato je pravilno, da poslušaš ljudi, poslušaš ekipo ter da na tem gradiš.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!