Znano, katere slovenske restavracije so prejele Michelinove zvezdice

Magazin 18. Jun 202406:42 > 09:59 4 komentarji

Hiša Franko z Ano Roš je obdržala najvišje priznanje, tri zvezdice, Restavraciji Milka z Davidom Žefranom pa so Michelinovi ocenjevalci ponovno prisodili dve zvezdici. Z eno zvezdico se ponaša osem restavracij, med njimi je novinka Restavracija Pavus z Markom Pavčnikom. V Michelinov vodnik je uvrščenih kar 63 restavracij, kar je štiri več kot lani. Kuharskim mojstrom in mojstricam so nagrade in zvezdice podelili na popoldanski slovesnosti.

Danes je Michelin v objavi razkril nove prejemnike Michelinovih zvezdic in drugih znakov, med drugim zelenih zvezdic, s katerimi prepoznava, nagrajuje in spodbuja nadaljnji razvoj trajnosti v slovenski gastronomiji.

Lani so Michelinovi inšpektorji Hiši Franko s kuharsko mojstrico Ano Roš podelili tri zvezdice, restavraciji Milka s kuharskim mojstrom Davidom Žefranom dve, po eno zvezdico pa je prejelo sedem restavracij. Hiša Franko je tri zvezdice obdržala, tudi restavracija Milka pa je obdržala dve zvezdici.

Po eno zvezdico so obdržale restavracije Cob iz Portoroža, kjer ustvarja Filip Matjaž, Hiša Linhart iz Radovljice, kjer ustvarja Uroš Štefelin, Hiša Denk z Gregorjem Vračkom (Zgornja Kungota), ljubljanska Restavracija Strelec z Igorjem Jagodicem, Grič z Luko Koširjem (Šentjošt nad Horjulom), Dam z Urošem Fakučem (Nova Gorica) in Gostilna pri Lojzetu s Tomažem Kavčičem (Vipava). Prvič pa je zvezdico pridobila restavracija Pavus z Markom Pavčnikom (Grad Laško).

Spet vodilni pri zelenih Michelinovih zvezdicah

Osem restavracij se ponaša z zeleno zvezdico za trajnost, s čimer se Slovenija znova uvršča na prvo mesto med evropskimi državami po številu zelenih Michelinovih zvezdic na prebivalca, so sporočili iz Slovenske turistične organizacije (STO).

Z zeleno zvezdico se ponašajo celjska Galerija okusov z Markom Magajnejem, Gostilna Krištof iz Predoselj z Urošem Gorjancem, Gostilna Repovž iz Šentjanža z Gregom Repovžem, Grič iz Šentjošta nad Horjulom z Luko Koširjem, Hiša Linhart iz Radovljice z Urošem Štefelinom, Mahorčič iz Kozine s Ksenijo Krajšek Mahor in Špacapanova hiša iz Komna z Agom Špacapanom.

Zeleno zvezdico je obdržala tudi Hiša Franko, ki je tako ena od 145 restavracij na svetu s tremi zvezdicami in 33. restavracija na svetu, ki se ponaša tako s tremi kot z zeleno zvezdico hkrati.

V izboru Bib Gourmand je letos uvrščenih deset restavracij, in sicer Gostilna in vinoteka Faladur, Gostilna na Gradu, Gostilna Rajh, Gostilnica Ruj, Jožef, Kodila, Lalu, Mahorčič, Restavracija Majerca in Restavracija Triangel. V vodnik je skupno uvrščenih 63 restavracij. Izbranih (selected) je 43 restavracij. Nove v tem izboru so A3 (Brestanica), Miza za štiri (Zgornja Polskava), Pen klub (Ljubljana) ter Repovž.

Kuharski mojstri so zgodaj popoldne zbrali na slovesnosti v Ljubljani, ker so jim podelili vse nagrade in označevalne tablice z letnico 2024. Ob tem so skupaj tudi proslavili  prihod novega vodnika, ki ga zaradi njegovega pomena marsikdo poimenuje tudi ko rdečo biblijo.

Restavracije z zeleno Michelinovo zvezdico 2024 Restavracije z zeleno Michelinovo zvezdico 2024
Restavracije z zeleno Michelinovo zvezdico. (Foto: Borut Živulović/BOBO)
Michelin 2024 Michelin 2024
Prejemniki Michelinovih zvezdic. (Foto: Borut Živulović/BOBO)
Ekipa Hiše Franko Ekipa Hiše Franko
Ana Roš z ekipo Hiše Franko. (Foto: Borut Živulović/BOBO)
Janez Dovč Janez Dovč
Glasbeni vložki Janeza Dovča med prireditvami. (Foto: Borut Živulović/BOBO)

Prihod Michelinovega kulinaričnega vodnika v Slovenijo je po oceni Slovenske turistične organizacije v zadnjih letih pomembno prispeval ne le k povečanemu obisku in dvigu kakovosti ponudbe slovenskih restavracij, ampak tudi k širšemu razvoju kulinarike in h krepitvi destinacij. Prvo izdajo vodnika je Slovenija dobila leta 2020.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje