Dunajski filharmoniki na prvi dan 2024. Prisluhnili jim bomo tudi v Sloveniji

Magazin 01. Jan 202410:13 0 komentarjev
dunajski filharmoniki, Dunaj, filharmonija, Avstrija
Dunajski filharmoniki na vaji za novoletni koncert (Foto: PROFIMEDIA)

Njihov koncert v živo si bo mogoče ogledati ali poslušati v približno sto državah, tudi Sloveniji. Pri nas ga bosta prenašala nacionalna radio in televizija.

Dunajski filharmoniki bodo danes z novoletnim koncertom že 84. po vrsti pozdravili ljubitelje klasične glasbe po vsem svetu.

Pod vodstvom maestra Christiana Thielemanna bo tokrat prvič zazvenelo devet od skupno 15 skladb programa. Med drugim bo v sklopu novoletnega koncerta v Zlati dvorani dunajskega Musikvereina premierno zazvenela priredba Quadrille WAB 121 avstrijskega skladatelja Antona Brucknerja. Letos namreč mineva 200 let od skladateljevega rojstva. Za nemškega dirigenta Christiana Thielemanna bo tokratni novoletni koncert z Dunajskimi filharmoniki drugi po letu 2019.

Dunajski filharmoniki vsako leto ob prelomu leta pripravijo program iz bogatega repertoarja dinastije Strauss in njihovih sodobnikov. Tokrat so poleg del Johanna in Eduarda Straussa ter Antona Brucknerja na programu novoletnega koncerta še dela Karla Komzaka, Josepha Hellmesbergerja, Carla Michaela Ziehrerja in Hansa Christiana Lumbyeja.

Televizijski prenos koncerta na prvem programu TV Slovenija in radijskem programu Ars, se bo tradicionalno začel ob 11.15. Na TV Slovenija bodo pred prenosom novoletnega koncerta predvajali polurni glasbeni dokumentarni film Dunajska filharmonika, Petra Kovačič in Iztok Hrastnik. Kontrabasist Hrastnik iz Stopc nad Laškim je leta 2014 po več kot sto letih postal prvi Slovenec, ki je postal član Dunajskih filharmonikov. Violinistka Kovačič, ki prihaja iz Tolmina, se jim je pridružila leta 2019.

Scenarij za film, ki gledalca popelje v svet Dunajskih filharmonikov in predstavi delo obeh glasbenikov, pokuka pa tudi v njuno zasebno življenje, je napisal Daniel Celarec, režiser je Niko Karo.

Na avstrijski televiziji bodo pred novoletnim koncertom ob 10.35 prikazali dokumentarni film z naslovom Uvod v novoletni koncert, ki bo ponudil pogled v zakulisje.

Prvi koncert Dunajskih filharmonikov ob prehodu leta je bil leta 1939 pod taktirko Clemensa Kraussa, a ga takrat niso pripravili na prvi dan novega leta, pač pa na silvestrovo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!