
Čeprav se mnogim zdi postopek odmrzovanja hrane preprost, mnogi pri tem še vedno delajo napake, ki lahko škodijo vašemu zdravju.
Oglaševanje
"Pravilno odmrzovanje hrane je eno tistih osnovnih kuhinjskih opravil, na katerega pogosto pozabimo, vendar igra veliko vlogo pri kakovosti in varnosti hrane. Uporaba pravih tehnik zmanjšuje količino odpadne hrane in zagotavlja, da so vaši obroki varni za uživanje," po poročanju portala Mirror pravi strokovnjak Ecem Uslubaş.
Najpogostejša napaka je, da meso, ribe ali druga živila pustijo na kuhinjskem pultu, da se odtajajo pri sobni temperaturi. Mnogi pozabljajo, da takšni pogoji ustvarjajo idealno okolje za rast nevarnih bakterij. Nepravilno odtajana hrana tako lahko predstavlja tudi morebitna zdravstvena tveganja.
Oglaševanje
Druga pogosta navada je ponovno zamrzovanje surove hrane, ki je bila že odtajana, kar lahko povzroči resne zdravstvene težave. Ko hrana zamrzne, se voda v njej spremeni v ledene kristale. Odtajanje te kristale stali in hrano vrne na varno temperaturo kuhanja. Če pa hrana predolgo stoji v tako imenovanem "nevarnem območju", med 5 in 60 stopinj Celzija, se lahko bakterije, kot sta salmonela ali listerija, hitro razmnožijo, čemur se vsekakor želite izogniti.
Takšna hrana postane nevarna za uživanje in lahko povzroči hude prebavne motnje, v nekaterih primerih pa tudi resnejše bolezni. Zato je ključnega pomena, da se držimo preverjenih metod odmrzovanja, ki ohranjajo kakovost in varnost obroka, nasvete prehranskega strokovnjaka povzema Mirror.

Kako pravilno odmrzniti hrano?
Najvarnejši in najbolj zanesljiv način odmrzovanja hrane je v hladilniku. Čeprav gre za počasen način, ta metoda ohranja nizko temperaturo in preprečuje rast bakterij.
Oglaševanje
Če se vam mudi, lahko za pohitritev postopka uporabite mikrovalovno pečico, a mora imeti ta posebno nastavitev za odtajanje. Ta metoda vam vzame le nekaj minut časa, vendar strokovnjaki svetujejo, da hrano pri tem občasno obračate ter zmrznjene kose po potrebi ločite, da se enakomerno odtaja.
Še ena zanesljiva metoda pa je odmrzovanje v hladni vodi. Živilo v zaprti vrečki položite v skledno s hladno vodo, ki jo vsake pol ure zamenjate z novo hladno vodo in živila bodo v nekaj urah odmrznjena.
Kakšno je tvoje mnenje o tem?
Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje
Oglaševanje
Kakšno je tvoje mnenje o tem?
Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje
Oglaševanje