7 stvari, ki jih morate vedeti, ko kupujete jagode

Navdih 13. Apr 202520:08 0 komentarjev
Preprost trik, s katerim jagode v hladilniku zdržijo dlje
Foot: PROFIMEDIA

Prve letošnje jagode so verjetno marsikoga razveselile. Škoda pa je, da se tako hitro pokvarijo. Kako lahko podaljšate njihovo svežino?

Prve letošnje jagode so verjetno razveselile marsikaterega ljubitelja tega sočnega sadeža.

Prve jagode so običajno tudi dražje od tistih, ki se na policah trgovin ali na stojnicah pojavijo kasneje. In včasih jih kupimo več kot jih lahko takoj pojemo.

Žal se tako jagode tudi hitro pokvarijo ali začnejo plesneti. Na srečo pa obstajajo načini, kako podaljšati njihovo svežino ali preprečimo kvarjenje, piše portal N1 Hrvaška.

Kupujte le sveže in nepoškodovane jagode

Prvo in osnovno pravilo je, da izberete zrele in nepoškodovane plodove. Ob nakupu bodite pozorni, da jagode nimajo poškodb ali temnih madežev, saj se take hitreje pokvarijo.

Če kupujete pakirane, preverite stanje vseh jagod v embalaži – poškodovani plodovi lahko pospešijo kvarjenje celotnega pakiranja.

Jagode operite le tik pred zaužitjem ali pripravo

Čeprav se zdi samoumevno, da jih operete takoj, ko pridete domov, to ni najboljša izbira.

Vlaga, ki ostane na jagodah, namreč spodbuja razvoj plesni.

Zato jih operite tik pred uživanjem ali pripravo. Če jih res morate oprati takoj, jih nato temeljito osušite, preden jih shranite.

Shranjujte jih na suhem in hladnem mestu

Jagode je najbolje hraniti v hladilniku, a pomembno je, da jih pravilno shranite. Idealno jih je položiti v plastično škatlo, posodo s prezračevanjem ali celo v papirnato vrečko, ki vpija vlago.

Nikar jih ne shranjujte v neprodušno zaprti plastični vrečki – vlaga v zaprtem prostoru bo pospešila njihovo kvarjenje.

Dodajte papirnato brisačko

V posodo z jagodami dodajte papirnato brisačko, ki bo vpila odvečno vlago in zmanjšala možnost za nastanek plesni.

Brisačko zamenjajte takoj, ko opazite, da je vlažna.

Operite jih v mešanici vode in kisa

Če želite dodatno zaščito pred plesnijo, lahko jagode operete v mešanici vode in belega kisa.

Zmešajte 1 del kisa in 10 delov vode, jagode namočite za nekaj minut, nato jih dobro osušite in shranite v hladilnik.

Postopek pomaga uničiti bakterije in glivice, ki povzročajo plesen.

Pravilno zamrzovanje

Če veste, da vseh jagod ne boste uspeli pojesti pravočasno, jih lahko zamrznete.

Operite jih, osušite, odstranite peclje in jih razporedite na pladenj v enem sloju.

Ko zamrznejo, jih preložite v vrečko za zamrzovanje.

Tako pripravljene jagode lahko uporabite v smutijih, sladicah ali kot dodatek drugim jedem.

Pazite na temperaturo

Jagod ne shranjujte na prevroče ali prehladno mesto. Idealna temperatura zanje je med 2 in 4 stopinje Celzija, kar ustreza običajni temperaturi v hladilniku.

Previsoka temperatura pospešuje zorenje in kvarjenje, medtem ko lahko prenizka temperatura poškoduje njihovo teksturo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!