Obožujete jagode? Lahko jih (tudi) zamrznete, da vam bodo na voljo zunaj sezone

Magazin 07. Maj 202208:00 0 komentarjev
jagode
Profimedia

Nad sladkim in slastnim rdečim sadežem so navdušeni številni ljudje. Kar ni nič nenavadnega, saj jih je mogoče uporabiti tudi za pripravo okusnih sladic.

Zdaj je sezona jagod in marsikdo se jim preprosto ne more upreti. Poleg tega, da so odličnega okusa, so tudi vir vitamina C in železa. Iz njih lahko pripravimo okusne sladice, sladoled, z njimi napolnimo palačinke, skuhamo marmelado, uporabimo jih za sadne kupe ter sokove, lahko pa jih pojemo sveže in brez kakršnihkoli dodatkov.

palačinke z jagodami
Profimedia

Jagode je mogoče tudi zamrzniti in v njihovem okusu uživati tudi zunaj sezone. V zamrzovalniku bodo počakale do šest mesecev, a treba je poznati pravilni postopek zamrzovanja.

1. Najprej jih je treba temeljito oprati, pri tem pa bodite nežni, da jih ne bi poškodovali. Dajte jih v cedilo, temeljito splaknite in pustite, da se povsem posušijo.

2. Nato jim odrežite peclje. Najbolje bo, da z nožem zarežete proti sredini jagode, izrežete krog okrog peclja in ga odstranite.

3. Če gre za večje jagode, jih lahko prerežete. To je še zlasti praktično, če bi jih radi uporabili kot dodatek v smutijih ali kosmičih in biskvitnih sladicah.

4. Jagode, ki so se posušile, razporedite na plitki pekač, obložen s papirjem za peko, in jih najmanj za 4 ure postavite v zamrzovalnik. Ko so zamrznjene, jih dajte v vrečke za zamrzovanje – tako bodo ostale cele, ohranile bodo obliko in se ne bodo zmečkale.

5. Pred uporabo jih za šest ur dajte v hladilnik, da se počasi odmrznejo.

Jagode lahko zamrznete tudi kot sirup, saj je recept nadvse preprost. Postopek je sledeč:

1. Skodelico sladkorja razpustite v posodi, v katero ste dali štiri skodelice sladkorja.

2. Sladkorni sirup ohladite v hladilniku.

3. Očiščene jagode dajte v posodo, v kateri jih boste hranili v zamrzovalniku. Prelijte jih s hladnim sladkornim sirupom in premešajte, potem pa posodo dajte v zamrzovalnik.

jagodni sladoled
Profimedia

Okusen jagodni sirup je kot nalašč za palačinke, kot polivka za sladoled ali biskvitno sadno pecivo, ki ga lahko dodatno obogatite z jagodnim prelivom in sladoledom.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!