Italijanski zajtrk, ki ga lahko jeste kadarkoli v dnevu – pane frattau

Navdih 26. Dec 202413:53 0 komentarjev
pane frattau, tradicionalna jed s Sardinije
Foto: Zajem zaslona/YOUTUBE

Tradicionalna jed s Sardinije vas bo navdušila. Za pripravo je morda potrebno malce spretnosti, uživate pa jo lahko kadarkoli.

Pane frattau je jed, ki jo na Sardiniji jedo že stoletja, piše portal Punkufer.hr.

Gre za sloje hrustljavega kruha z enostavno omako iz paradižnika, sira pecorino in poširanim jajcem. Običajno jed pripravljajo za zajtrk, lahko pa v njej uživate v kateremkoli drugem delu dneva.

Za pripravo originalne jedi potrebujete poseben hrustljavi kruhek – imenovnan “pane carasau” ali “carta da musica”, ki ga lahko kupite v specializiranih trgovinah ali po internetu. Dober nadomestek pa so nam dobro znani mlinci, ki jim je pane carasau podoben tako po obliki kot po načinu priprave.

Sestavine

180 gramov pane carasau ali mlincev

400 gramov pasiranih paradižnikov

2 stroka česna

1 manjša pest sveže bazilike

500 mililitrov zelenjavne jušne osnove

2 jajci

sir pecorino

sol, oljčno olje

Priprava

V ponev nalijte malce oljčnega olja in dodajte dva cela, olupljena stroka česna.

Česen pražite nekaj sekund, dokler ne zadiši, dodajte pasirane paradižnike in ščepec soli. Omako kuhajte 15 do 20 minut na zmernem ognju, da se zgosti. Pet minut pred koncem dodajte baziliko. Če je potrebno, na koncu dosolite.

Zavrite jušno osnovo in jo ohranite toplo.

Jajci poširajte.

To je postopek, pri katerem jajce skuhate tako, da ga razbijete v posebno posodo (pazite, da se pri tem rumenjak ne razlije), potem pa ga dve do tri minute kuhate v drugi posodi z vrelo vodo, tako da beljak zakrkne, rumenjak pa še vedno ostane tekoč ali mehak. Pri tem je pomembno, da vrelo vodo pri vkuhavanju jajca mešate.

V toplo jušno osnovo namočite liste kruha ali mlincev in jih položite na krožnik, na katerem boste servirali jed. Naredite tri sloje. Vsak sloj premažite s paradižnikovo omako in na vrh naribajte sir, kolikor želite. Na koncu na sredo vrhnjega sloja postavite poširani jajci.

Namesto pecorina lahko uporabite tudi riccotto, namesto poširanih pa lahko na vrh položite tudi pečena jajca.

Celoten postopek si lahko ogledate v spodnjem videoposnetku:

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!