Kaj pomeni simbol ribe, ki ga vidimo na nekaterih avtomobilih

Navdih 14. Apr 202312:57 16 komentarjev
Krščanski simbol ribe na avtomobilu
PROFIMEDIA/N1

Na zadkih avtomobila pogosto opazimo najrazličnejše nalepke. Tam so po navadi zabavna sporočila, simboli voznikove najljubše glasbene skupine, tudi različna politična gesla. Na nekaterih avtomobilih pa lahko vidimo poseben simbol ribe.

Če veliko časa preživite na cesti, ste verjetno že opazili kakšen avto, na katerem je nalepka v obliki stilizirane ribe. Največkrat ta simbol na avtomobilu kaže na veroizpoved voznika. Simbol ribe, sestavljen iz dveh lokov, ki se na repu prekrižata, je namreč stari simbol krščanstva.

Izvira še iz časov rimskega imperija, ko je bilo krščanstvo prepovedano, vernike pa so preganjali. Med seboj se se zgodnje krščanske skupnosti prepoznale prav po tem simbolu ribe, ki se ji v stari grščini reče ihtis.

V besedi ihtis (ἸΧΘΥΣ) pa se skriva poseben pomen. Pet črk namreč predstavlja začetnice drugih besed, ki razkrijejo pravo sporočilo simbola. Prva črka v besedi je tudi začetnica besede Iēsous oziroma Jezus. Druga predstavlja besedo Khristos (Kristus), tretja besedo Theou (božji), četrta besedo huios (sin) in zadnja besedo sōtēr, kar pomeni odrešenik.

Če torej besede, ki jih pet črk predstavlja v besedi ihtis, postavimo v pravi vrstni red, dobimo pravi pomen simbola, ki pravi: Jezus Kristus, Božji sin, odrešenik.

Simbol je ponovno postal širše priljubljen konec sedemdesetih letih prejšnjega stoletja, ko je nastalo tudi več različic tega simbola, na primer s križem ali napisom Jezus znotraj ribe.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.