Oglaševanje

Najbolj priljubljen recept na svetu: čarobna torta, ki očara vse

author
N1
17. okt 2025. 05:05
čarobna torta
Foto: Zajem zaslona/YouTube

Čarobna torta je v letu 2024 osvojila srca sladokuscev po vsem svetu. Nič čudnega: iz enega samega testa se med peko oblikujejo kar tri plasti – gosta spodnja plast, kremasta sredina in lahkotna zgornja plast, ki spominja na biskvit. Preprosta za pripravo, a vizualno in okusno osupljiva.

Oglaševanje

Leto 2024 je v svetu kulinarike prineslo novo kraljico sladkih dobrot. Po podatkih kulinaričnega portala Simply Recipes je najbolj priljubljen recept za sladico v letu 2024 postal Gâteau Magique, znana tudi kot čarobna torta. Nič čudnega – ta torta očara z nevsakdanjo strukturo in preprosto pripravo.

Kaj naredi čarobno torto tako posebno? Gre za torto, ki se peče iz enega samega testa, a med peko oblikuje kar tri različne plasti: gosto, kremasto sredico in lahkotno, rahlo zgornjo plast, ki spominja na biskvit. Rezultat je vizualno in okusno prav posebno doživetje, ki navduši tako oči kot brbončice.

Oglaševanje

Za pripravo te sladice potrebujemo le nekaj osnovnih sestavin, ki jih večina domačih kuharjev že ima, piše portal Punkufer.hr, ki je objavil tudi recept za to poslastico.

Sestavine

  • 4 jajca (ločiti rumenjake in beljake), sobne temperature
  • 150 g sladkorja
  • 125 g masla (stopljenega)
  • 115 g gladke moke
  • 500 ml mlačnega (ne prevročega) mleka
  • 1 čajna žlička vaniljevega ekstrakta
  • ščepec soli

Priprava

Pečico segrejte na 160 °C. Pekač obložite s peki papirjem ali ga rahlo namastite z maslom.

Oglaševanje

Ločite rumenjake in beljake. Rumenjake stepite s sladkorjem, da postanejo svetli in puhasti, nato dodajte stopljeno maslo in vaniljo. Postopoma vmešajte moko, dokler zmes ne postane gladka.

Mleko segrejte in ga nežno vmešajte v rumenjakovo zmes.

Beljake stepite v trd sneg in jih nežno vmešajte v mešanico rumenjakov in mleka, pri tem pazite, da zračni mehurčki ostanejo – to je ključ za ločene plasti med peko.

Oglaševanje

Mešanico vlijte v pripravljen pekač in pecite 45–60 minut, dokler vrh ni zlato rjav, srednja plast pa se pri rahlem stresanju še nekoliko premika.

Ohladite na sobno temperaturo, nato torto postavite v hladilnik za vsaj dve uri, da se plasti stabilizirajo in srednja plast doseže svojo značilno kremasto strukturo.

Rezultat je torta, ki je hkrati preprosta in očarljiva, klasična in inovativna, ter popolna izbira za vsako priložnost. Ni čudno, da je čarobna osvojila srca ljubiteljev sladkega po vsem svetu.

Teme

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje

Spremljajte nas tudi na družbenih omrežjih