Najbolj zdrava riba na svetu: boljša kot losos, dodajte jo v svoj jedilnik

Navdih 11. Jun 202410:36 5 komentarjev
ribič, ribištvo, morje
Profimedia

Skuša, pogosto prezrta v primerjavi z bolj priljubljenimi ribami, kot sta losos in tuna, se vse bolj prepoznava kot ena najbolj zdravih rib na svetu. Zaradi svoje hranilne sestave in številnih koristi bi jo morali redno vključiti v tedenski jedilnik.

Skuša ima bogato kemično sestavo z veliko beljakovinami in maščobami. Običajna vsebnost maščob znaša 13 gramov, kar ribo klasificira kot mastno. Povprečna vsebnost beljakovin je 18 gramov, ki se absorbirajo trikrat hitreje kot beljakovine v govedini.

Skuša je nizkokalorična riba, zato bi za dnevni vnos kalorij morali pojesti približno 700 gramov rib, piše portal Krstarica.

Strokovnjaki priporočajo uživanje rib dvakrat tedensko. Če želite slediti njihovim smernicam, je skuša zagotovo boljša izbira kot tuna ali losos. Skuša namreč vsebuje dvakrat več omega 3 maščobnih kislin kot losos.

Nenasičene maščobne kisline

Skuša je bogata z nenasičenimi maščobnimi kislinami, zaradi česar je dragocena prehrana, polna antioksidantov.

Kemična sestava skuše blagodejno vpliva na zdrav razvoj otrok ter je zelo koristna za nosečnice in doječe matere.

Uživanje skuše lahko pozitivno vpliva na zdravje srca. Visoka vsebnost omega 3 maščobnih kislin znižuje krvni tlak in raven holesterola v krvi. Ljudje, ki redno uživajo skuše, naj bi imeli nižji krvni tlak in nižjo raven holesterola. Nižji krvni tlak pozitivno vpliva na delovanje srca, nižja raven holesterola pa zmanjša kopičenje maščob v arterijah.

Poleg omega 3 maščobnih kislin skuša vsebuje tudi visoke ravni beljakovin, ki so bistvene za gradnjo in obnovo mišic ter drugih telesnih tkiv. Beljakovine v skuši so kakovostne in vsebujejo vse esencialne aminokisline, ki jih naše telo potrebuje, a jih samo ne more proizvesti.

skuša
Foto: PROFIMEDIA

Minerali ter vitamina B in D

Minerali so pomemben del sestave skuše. Ta riba vsebuje kalij, fosfor, fluor, žveplo, cink, klor in natrij. Poleg tega skuša vključuje celoten spekter vitaminov skupine B, s poudarkom na veliki koncentraciji vitamina B12.

Vitamini B igrajo ključno vlogo pri sintezi DNK in presnovi maščob. Redno uživanje skuše naj bi pomagalo uravnavati krvni sladkor, podpirati prebavni sistem in krepiti živčni sistem. Prav tako naj bi spodbujalo tvorbo hemoglobina.

Skuša je tudi bogat vir vitamina D, ki je pomemben za zdrave kosti, močan imunski sistem in splošno dobro počutje. Vitamin D omogoča boljšo absorpcijo kalcija, kar je pomembno za ohranjanje trdnih in zdravih kosti, ter prispeva k optimalnemu delovanju imunskega sistema, kar je še posebej pomembno v hladnejših mesecih, ko smo bolj izpostavljeni različnim okužbam.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje