Politični dueli Šarca in Tonina se selijo v Bruselj: “Se bom že spopadel s tem”

Evropske Volitve 11. Jun 202408:46 3 komentarji
Marjan Šarec in Matej Tonin
Foto: Ziga Zivulovic jr./Bobo

V Bruselj se odpravljata kar dva Kamničana, aktualni in nekdanji obrambni minister Marjan Šarec ter Matej Tonin. Njun odnos ima že dolgo brado, drug drugemu pa sta namenila že kar nekaj ostrih besed. Ko so Šarca po izvolitvi vprašali, kako bosta sodelovala v Evropskem parlamentu, je ta dejal: "Se bom že spopadel s tem. Bova zmogla."

V zadnjem N1 soočenju pred evropskimi volitvami sta se pomerila Luka Mesec (Levica) in Matej Tonin (NSi). Čeprav je bilo mogoče pričakovati več iskrenja in besednih duelov, sta se kandidata v kar nekaj točkah strinjala, vzdušje pa je bilo prav sproščeno in skoraj prijateljsko.

To smo lahko videli tudi po soočenju, ko smo ujeli trenutek, ko se je Tonin pošalil: “Luka, če bova oba izvoljena, greva pa s štopom do Bruslja. Zmenjeno?” Nato sta se rokovala in zapečatila dogovor.

Tonin je namigoval na kampanjo Levice, med katero je minister za delo med drugim štopal iz Prekmurja do Ljubljane, da bi, kot je pojasnil, opozoril na nedopustnost tega, koliko hitreje to pot opraviš z avtom kot z uporabo javnega prometa.

Tonin pa se z vsemi z nasprotnega političnega pola ne razume tako zelo dobro. V preteklih letih se je nemalokrat besedno spopadel z aktualnim obrambnim ministrom Marjanom Šarcem, ki tako kot Tonin prihaja iz Kamnika. Poznata se že iz časov, ko je bil Šarec še kamniški župan. Njuna politična pot pa se bo očitno še naprej tesno prepletala, saj sta bila v Evropski parlament izvoljena oba.

Njun odnos je milo rečeno turbulenten. Šarec je v času, ko je bil predsednik vlade in prvak LMŠ, Tonin pa na čelu komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb, zapisal, da je s Toninove strani ves čas njunega sodelovanja čutil pokroviteljski odnos, še posebej ko je vstopil na polje državne politike.

Takrat je dejal tudi, da je Tonin kot predsednik Knovsa začutil priložnost, da se v boju z njim politično profilira. “Tudi prav, vendar bo s slabimi in stokrat pogretimi in odmrznjenimi sestavinami težko skuhal okusno jed,” je ob tem dodal Šarec.

Tudi Tonin mu v nobenem duelu ni ostal dolžen. Med drugim je marca 2021 v času covidne krize, ko sta se soočila na POP TV na temo nabave cepiv, Šarca primerjal z nemškim generalom. “Se mi zdi, da ste kot nemški general maja 1945, ki je vrgel puško v koruzo in zdaj za seboj požiga vse mostove in uničuje vse,” mu je dejal.

Po tem, ko sta bila v Evropski parlament izvoljena oba, se je seveda pojavilo vprašanje, kako bosta sodelovala. Šarec se je ob tem pomenljivo nasmehnil in dejal: “Oh, ja, to je že kar 14 let trajajoče politično razmerje. Nekako sem vedel, da lahko do tega pride, in se bom že spopadel s tem. Bova zmogla.” Misel na to pa je očitno precej zabavala tudi premierja Roberta Goloba in ponovno izvoljeno Ireno Jovevo, ki sta se nasmihala v ozadju.

Odgovor Mateja Tonina na to, kakšno sodelovanje pričakuje, še čakamo, upamo pa si trditi, da se v Bruselj ne bosta odpravila na skupen “štop”.

Rezultati evropskih volitev: katera stranka je zmagala in kdo še odhaja v Bruselj.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje