Ne zavrzite pomarančne lupine, uporabite jo lahko na te 4 načine

Navdih 24. Feb 202309:15
Pomaranča
Profimedia

Za vse neverjetne učinke vsakodnevnega uživanja pomaranče ste morda že slišali. Študije kažejo, da lahko zdravju koristi na več načinov.

Pomaranča je namreč odličen vir različnih bioaktivnih rastlinskih spojin, ki delujejo protivnetno in antioksidativno.

No, zavreči pa vam ni treba niti lupine. Ali ste vedeli, da jo lahko uporabite tako?

1. Naredite čistilo

Naredite okolju prijazno čistilo, ki dezinficira, preprečuje neprijetne vonjave in zelo dobro očisti madeže vodnega kamna.

(Večji) kozarec za vlaganje napolnite z olupki pomaranče in prelijte z belim kisom. Pustite stati dva tedna. Nato odstranite olupke, kis zmešajte z vodo v razmerju 2 : 1 in čistilo je pripravljeno.

2. Osvežilec zraka

Pomarančna lupina je lahko tudi odličen osvežilec zraka. In vse, kar morate narediti, je, da pomarančne lupine zavrete in pustite nekaj čas lahno vreti. Dodate lahko tudi pol čajne žličke cimeta.

3. Pripravite lupinico v prahu, ki jo boste uporabili pri peki

Za pripravo tega recepta izberite neškropljene pomaranče.

Pomaranče temeljito operite in osušite. Preden boste pomarančo olupili, obrežite lupino – samo oranžen del, ne zarežite pregloboko, ker bo sicer lupina grenka.

Narezano lupino razporedite po pekaču, ki ste ga obložili s papirjem za peko, in pustite, da se posuši. Postopek lahko pohitrite tako, da lupino sušite v pečici pri 65 stopinjah Celzija približno 4 ure oz. dokler lupinica ni suha in zvita.

Posušeno lupino zmeljite v prah. Če je lupina oz. prah suh, bi moral prah zdržati nekaj mesecev. Sicer ga hranite v hladilniku, da podaljšate obstojnost.

4. Naredite dišeče svečke

Preden pomarančo olupite, jo položite na pult. To vam bo pomagalo določiti, kje sadež prerezati, saj želite, da svečka stoji ravno.

Nato pomarančo prerežite na pol in z manjšim nožem previdno ločite meso sadeža od lupine. Pazite, da je ne prerežete. Z žlico iz lupine poberite pulpo.

“Skodelico” dobro operite in osušite.

Nato pripravite vosek. Uporabite lahko čajne svečke (najbolj priročno) ali uporabite kombinacijo sojinega in čebeljega voska in kokosovega olja.

Če boste uporabili čajne svečke:

  • Čajnim svečkam odstranite aluminijasto folijo in vrvico.
  • Stopite vosek.
  • Dodajte 60 kapljic esencialnega olja pomaranče oziroma po okusu in dobro premešajte.
  • Vrvico, ki ste jo odstranili, postavite na sredino pomarančne lupine in nato vanjo previdno vlijte stopljen vosek. Pazite, da bo vrvica ostala na sredini.
  • Pustite, da se vosek strdi.
  • Prižgite svečko in uživajte v vonju citrusa.

Če boste uporabili mešanico voskov:

Stopite 85 g sojinega voska, 2 žlici čebeljega voska v granulah in 2 žlici kokosovega olja (strjenega) ter dodajte esencialno olje.

Nasvet: Svečk nikoli ne puščajte prižganih brez nadzora. Priporočljivo je, da jih postavite na krožniček ali drug podstavek.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.