Odlična jed s sestavino, ki jo večina Slovencev vrže v koš

Navdih 16. Mar 202406:26 0 komentarjev
testenine s pestom
Foto: PROFIMEDIA

Obstaja sestavina, ki se pogosto spregleda ali pa se celo zavrže, čeprav bi lahko obogatila okus jedi.

Testenine so ena najbolj priljubljenih živil po svetu. Njihova vsestranskost se kaže v neskončnih možnostih priprave, ki zadovoljijo okuse in želje različnih ljudi.

Zelo priljubljene so tudi testenine s pestom. Pesto je odlična, vsestranska omaka, ki je še toliko boljša, če jo pripravimo doma. Pri tem lahko uporabimo eno sestavino, ki se pogosto spregleda ali pa se celo zavrže, čeprav bi lahko obogatila okus in prehranske koristi testenin.

Gre za pernate liste korenja. So polni hranljivih snovi – bogati so s kalijem, magnezijem, kalcijem in železom ter vitaminoma C in K. Vendar pa večina ljudi običajno odreže te liste in jih zavrže, pogosteje kot na krožniku namreč končajo v smeteh.

Pernati listi korenja imajo grenak okus, ki ga lahko omilimo s toplotno obdelavo ali kombiniranjem z drugimi sestavinami. Lahko jih vključimo v raznolike jedi in napitke; v naravne sokove, kremaste smutije, juhe in okusne enolončnice. Prav tako so odlična osnova za pripravo različnih omak, piše Punkufer.hr.

Sveže korenje
Foto: PROFIMEDIA

Kako narediti pesto iz pernatih listov

Za najboljše rezultate zmešamo korenčkove liste s svežimi listi bazilike ter dodamo druge klasične sestavine za pesto, kot so pinjole, limona, olje in česen.

Priprava nam bo vzela toliko časa, kot potrebuje palični mešalnik, da vse sestavine zmelje v kremni pesto. Ko končamo, ga zmešamo s kuhanimi testeninami.

Sestavine

  • 40 g sveže bazilike
  • 40 g pinjol
  • 20 g pernatih listov korenja
  • 2 stroka česna
  • 2 žlici sveže stisnjenega limoninega soka
  • 2 žlici ekstra deviškega oljčnega olja
  • sol po želji

Priprava

Korenčku odstranimo pernate liste in jih temeljito operemo pod tekočo vodo. Izberemo samo najbolj zelene in sveže liste.

Liste natrgamo na manjše kose, ki jih nato skupaj z baziliko, oljem, limoninim sokom, pinjolami in malo soli zmešamo v paličnem mešalniku.

Sestavine mešamo toliko časa, dokler ne dobimo omake prave teksture. Če je omaka pregosta, dodamo še malo olja in limoninega soka.

Nato pripravljeno omako vmešamo v kuhane testenine. Uživajte v jedi!

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!