
Pire krompir in riž veljata za tradicionalno prilogo ob glavni jedi, a morda je čas, da svoja obzorja nekoliko razširite in naslednjič pripravite pravo poslastico iz brokolija.
Brokoli je zelenjava, ki spada v družino križnic. Na staro celino je prispel iz Male Azije in se tukaj dobro udomačil. Čeprav so pri brokoliju užitni tudi listi, ga večina goji predvsem zaradi cvetnih poganjkov in stebla.
Najbolj cenjene so kompaktne, čvrste glave z gosto stisnjenimi cvetnimi poganjki, podobno kot pri cvetači. A pogosto lahko najdete tudi brokoli z manjšimi, bolj razpuščenimi glavicami, še posebej iz domače pridelave. To je posledica višjih temperatur med rastjo, kot so optimalne. Torej, če ste takšne brokolije do zdaj morda iz navade zavračali, za to ni več razloga, piše Slobodna Dalmacija.
Brokoli namreč odlikujejo izjemne hranilne lastnosti, zato je zelo zaželen v prehrani. Je nizkokaloričen, bogat s fitokemikalijami, ki jim pripisujejo protirakave in antioksidativne učinke, poleg tega pa vsebuje veliko vitamina C in folne kisline. Ob pravilni pripravi je tudi odličnega okusa – rahlo travnat, zelen in nežen. Najpogostejša napaka pri pripravi je sicer prekuhan brokoli, zaradi česar sicer lepa zelena barva dobi sivorjave odtenke, okus pa postane grenak in pust.
A z ustrezno pripravo lahko postane brokoli prava poslastica. S klasičnim receptom poskusite pripraviti gratiniran brokoli. To je brokoli, ki je zapečen v bešamel omaki, zato ga bodo z veseljem pojedli tudi tisti, ki sicer ne marajo zelene zelenjave, na primer otroci. Odlično se poda kot dodatna priloga k pečenemu mesu in krompirju ali ribam, z malo več solate pa lahko postane tudi popoln samostojen obrok.

Recept
Sestavine:
500 gramov brokolija,
100 gramov sira (ementaler ali gavda),
30 gramov masla,
30 gramov gladke moke,
30 gramov parmezana,
400 mililitrov mleka,
2 žlici drobtin,
sol, poper, ščepec muškatnega oreščka.
Priprava:
Brokoli razdelite na cvetove, tri do štiri minute ga blanširajte v vreli slani vodi in ga nato dobro odcedite. V loncu stopite maslo, dodajte moko in ves čas mešajte, dokler ne nastane svetla prežganina. Postopoma prilivajte mleko in mešajte z metlico, da dobite gladko bešamel omako. Solite, poprajte in začinite z muškatnim oreščkom, nato vmešajte večji del naribanega sira. Preostanek sira prihranite za pozneje.
Pečico segrejte na 200 stopinj Celzija. Brokoli razporedite v pekač, ga prelijte z omako, posujte s preostankom sira, parmezanom in po želji drobtinami. Postavite v pečico in pecite približno 20 minut ziroma dokler površina ne postane zlato rjava in hrustljava, še piše Slobodna Dalmacija.
N1 PODKAST S SUZANO LOVEC: "Urška Klakočar Zupančič je nekaj vrgla v ventilator"
Kakšno je tvoje mnenje o tem?
Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje