Vraže o razbitem krožniku ali kozarcu – lahko verjamete tem razlagam?

Navdih 27. Feb 202313:45
razbit krožnik
Profimedia

Verjetno ste že kdaj ponesreči razbili kozarec ali krožnik. Verjetno ste tudi že slišali, da to prinaša srečo. Pa je res tako?

Razbijanje kozarcev je značilno na judovskih porokah, kjer žvenket razbitega kozarca odganja zle demone. “Mazel tov” ali “srečno” gostje zavpijejo z namero, da mladoporočencema zaželijo veliko sreče v zakonu. Tudi Nemci razbijajo. Na predvečer poroke v Nemčiji se gostje zberejo v nevestini hiši in razbijejo posode, kar naj bi sveže poročenima prineslo srečo. Par mora nato pospraviti črepinje, s tem pa dokažeta, kako dobro se bosta v življenju skupaj spopadala z izzivi.

Večinoma ljudje že od nekdaj menijo, da je razbito steklo, kozarec ali krožnik ugodno znamenje. Na splošno naznanja začetek nečesa novega v življenju. Poleg tega lahko po nekaterih razlagah pomeni izboljšanje financ v bližnji prihodnosti.

Če ponesreči razbijete steklo, to pomeni, da vas čaka sreča, je splošno znana stara vraža. Če ga razbijete namenoma oziroma zavestno, to seveda ne velja. Če torej pomotoma razbijete steklo, pomeni, da zlo zapušča vašo hišo in da bo prišla sreča, so govorili že od nekdaj.

Kakšni so še pomeni razbitega stekla ali porcelana? 

Naravno je, da se ljudje soočamo z določenimi ovirami, ki jih moramo uničiti. Večina teh ovir ni fizičnih; večinoma so psihološke. V fizičnem smislu, ko naletimo na oviro, kot je zid ali vrata, običajno obstaja vhod ali pot okoli nje, vendar je tiste v vaši psihi težje podreti. Te psihološke ovire so velikokrat posledica dvoma o sebi. Ko se steklo razbije, to simbolizira rušenje te psihološke pregrade. To pomeni, da se zidovi, ki ste jih postavili v svoji glavi, končno rušijo oziroma je čas, da jih zrušite.

Še en dober znak, ki ga predstavlja razbito steklo, je povezan s tem, da je steklo predmet, ki ga je mogoče reciklirati – vendar se nikoli ne vrne v prvotno obliko, temveč v drugačno. Ko se steklo razbije, to lahko pomeni, da boste zelo kmalu šli skozi pomembno spremembo v svojem življenju. Morda je za vogalom nova izkušnja, ki ji boste doživeli. Ta izkušnja morda ne bo najlažja, a na koncu boste iz nje izstopili kot druga oseba.

Ko se steklo razbije, veste, da se vaš čas na določenem mestu ali položaju bliža koncu, in to vam pomaga, da se vnaprej pripravite na novega. Morda se boste morali naučiti nove veščine ali spremeniti svoje vedenje.

To je nekaj mogočih razlagah, ki jih lahko najdemo danes na spletu. Lahko pa seveda verjamete le, da ste bili v tistem trenutku raztreseni, nepozorni ali nerodni.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.