Nemci želijo starejše voznike umakniti s cest, a prijazno

Magazin 27. Nov 202115:00
Starejši voznik
Profimedia

Starejšim, ki se bodo odpovedali vožnji, bodo podarili letno vozovnico za javni promet. Ukrep bo v veljavo stopil že čez nekaj dni.

Starejši vozniki so posebna in kočljiva skupina voznikov. To so namreč posamezniki z večinoma bogatimi vozniškimi izkušnjami, ki so svoje znanje nabirali pred desetletji. Posledično so precej slabo seznanjeni z novostmi v avtomobilih in prometu, ki so sledile v zadnjih letih. Hkrati v njihovo škodo govorijo tudi slabše psihofizične sposobnosti, od slabšega vida in sluha do slabših refleksov. Hkrati se zaradi manjšega števila obveznosti vse redkeje odločijo in sedejo za volan.

Starejši vozniki veljajo za eno ranljivejših skupin udeležencev v prometu. Podatki namreč kažejo, da je število nesreč s smrtnim izidom med starejšimi od 75 let od povprečja za kar petkrat višje. Tudi zato se številne države v Evropi samostojno ali povezano lotevajo omenjene problematike. Rešitve, ki jih dajejo tovrstni projekti, so lahko precej zanimive.

V Nemčiji, natančneje v zvezni državi Baden-Württemberg, so tako po poročanju hrvaškega avtomobilskega kluba HAK začeli pozivati starejše voznike, da vrnejo vozniška dovoljenja, če se ne počutijo več sposobne za vožnjo. Če se odločijo za to potezo, jih bodo tamkajšnje oblasti nagradile z brezplačno letno vozovnico za javni promet.

Omenjeni ukrep naj bi v veljavo stopil s prvim decembrom letos, razlogi za to so precej dobri. Statistika namreč kaže, da je na tamkajšnjih cestah kar tretjina umrlih v prometnih nesrečah starejša od 65 let. Hkrati starejši vozniki povzročijo 68 odstotkov vseh prometnih nesreč. Z omenjenim ukrepom bi oblasti tako lahko dejansko občutno povečale varnost na cestah. Za ta namen naj bi tako namenile tri milijone evrov, kar pa se v primerjavi s številnimi življenji, ki bi jih potencialno rešili, ne zdi veliko.