Nenavadna počitniška destinacija novega kralja Karla III.

Magazin 28. Sep 202209:15
Kralj Karel III.
Profimedia

Novi kralj Karel III. je leta 1998 prvič obiskal Transilvanijo, vse odtlej pa se tja vrača vsako pomlad.

Transilvanija je romunska pokrajina, znana po legendi grofa Drakule, številnih veličastnih gradovih in idiličnih vasicah.

Novopečeni kralj Karel III. je Transilvanijo prvič obiskal kot princ in se v prelepo pokrajino zaljubil na prvi pogled – celo toliko, da je v eni izmed nekdanjih saksonskih vasic kupil hišico iz 18. stoletja.

Pa ne le to, ko je nekdanji romunski režim pod vodstvom diktatorja Ceausescuja želel vasico izravnati s tlemi, je Charles diktatorja pregovoril, naj tega ne stori.

Transilvanija
Profimedia

Danes je hišica Karla III. pod zaščito Unescove svetovne dediščine povsem obnovljena v tradicionalnem slogu, brez internetne povezave in televizorja. V njej lahko celo preživite noč, za to boste odšteli 120 evrov.

Objekt najdete v bližini vasice Viscri, med travniki z divjimi cvetlicami in valovitimi gozdnatimi griči v dolini Zalán.

Transilvanija
Profimedia

Kmalu je Karel III. dokupil tudi nekaj okoliških hišic, jih skrbno obnovil, okrasil s starinami, ročnimi izdelki in vezenim tekstilom. Brez dostopa do televizorja in tehnologije se lahko gostje posvečajo branju, saj se police kar šibijo pod težo knjig, ali raziskovanju podeželja, ki nudi vrsto aktivnosti ter znamenitosti.

Izbirate lahko v pestri beri dejavnosti, od jahanja konj do obiska lokalnih obrtnikov. V poletnih mesecih se lahko ohladite tudi v bazenu, za božič pa je gostom na voljo organizirana vožnja s sanmi in konjsko vprego z zvonci, odejami ter kuhanim vinom.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.