Nenavadni dejavniki, ki so lahko krivi za nenadno povečanje teže

Magazin 22. Feb 202216:45
ženska
Profimedia

Povečanje teže kar tako, brez očitnega razloga, vas lahko opozarja na kakšno slabo navado, ki jo morate opustiti.

Ste v zadnjem času kar naenkrat pridobili nekaj odvečnih kilogramov? Kljub temu da se vsaj na videz ni nič spremenilo? Poglejte, kaj vse je lahko razlog, in morda najdete med njimi svojo težavo, ki jo morate odpraviti:

1. POMANJKANJE SPANJA

Ena neprespana noč še ne bo povečala številke na tehtnici, če že daljše obdobje spite neredno in premalo, pa je razlog lahko prav tu. Kaj ima spanec opraviti s težo? Kadar se v posteljo odpravite (pre)pozno, začne v telesu naraščati raven hormona grelina, ki poveča apetit, zmanjša pa se prisotnost leptina, ki možganom sporoča, da je telo sito. Zato si boste verjetno privoščili še nekaj prigrizkov, kar pomeni dodatne kalorije, in če to počnete vsak dan, se bo kmalu poznalo tudi pri kilogramih.

2. NE JESTE DOVOLJ BELJAKOVIN

Veliko ljudi dnevno uživa premalo beljakovin, zato bi bilo že v splošnem dobro, da poskrbite, da bodo del vsakega obroka. Njihovo pomanjkanje boste občutili v padcu energije in odvečnih kilogramih. Beljakovine vas bodo namreč nasitile za dlje časa kot ogljikovi hidrati in maščobe, zato bo tudi vmesnih prigrizkov manj.

3. PREMALO VODE

Voda telesu omogoči normalno delovanje, vam da energijo, poleti omogoča naravni proces hlajenja in ima še mnogo drugih pozitivnih posledic. Med drugim poskrbi za dobro delovanje metabolizma. Zato poskusite v dan vključiti več vode, posebno zjutraj, takoj ko se prebudite, ter pred obroki.

4. VADBA

Posebno če ste ravno začeli z redno vadbo in opažate dodatne maščobne obročke, čeprav bi ti morali izginjati, ste podlegli napačnemu nagrajevanju. Če se za opravljeno vadbo posladkate s kosom torte in si brez slabe vesti privoščite pico, se boste verjetno zredili, namesto da bi shujšali. Izberite raje nagrade, ki ne bodo uničevale vašega napredka, npr. kakšno novo športno oblačilo.

5. SLANA HRANA

Si radi dodatno solite hrano in je nasploh pojeste veliko? Tudi pred spanjem? To ne povzroči le velike žeje ponoči in zjutraj (pa tudi čez dan), ampak se lahko poigra z vašo težo. V telesu se začne zadrževati voda, to pa se pozna na tehtnici. Pozorni bodite tudi na živila, v katerih se skriva sol, čeprav je ne pričakujete. Vedno preverite sestavine na etiketi.

6. STRES

Ste sredi stresnega obdobja v službi ali na katerem drugem področju? To ima velik vpliv na telo, tudi v obliki dodatnih kilogramov. Kadar ste v stresu, se pogosteje zatečete k hrani, ki vam nudi nekakšno tolažbo, in to običajno ni ravno solata. Namesto zdravih obrokov izbirate sladkarije, slane prigrizke, hitro hrano in obroke iz restavracije. Verjetno ste že izračunali, kako se vse to pretvori …

Komentarji (0)

Prikaži vse komentarje