Nova študija opozarja na nevarno uporabo slušalk: kako lahko to preprečite?

Magazin 17. Nov 202208:54 1 komentar
slušalke apple
Profimedia

Nova študija kaže, da lahko zmanjšanje jakosti zvoka prepreči izgubo sluha pri več kot milijardi ljudi. Naj gre za uporabo mobilnega telefona, poslušanje glasbe, gledanje filmov ali serij, jakost zvoka je med mladimi običajno prevelika, piše znanstvena publikacija BMJ Global Health. Priporoča slušalke, ki izničijo zvok okolja.

“Ocenjujemo, da med 0,67 in 1,35 milijona posameznikov, v starostni skupini od 12 do 34 let, uporablja nevarno prakso poslušanja,” pojasnjuje avtorica nove študije Lauren Dillard, ki dodaja, da mladim zaradi tega grozi izguba sluha. CNN navaja, da je Dillard svetovalka pri Svetovni zdravstveni organizaciji in podoktorska študentka na fakulteti za medicino v Južni Karolini.

Kot je za ameriški medij še povedala Dillard, lahko izpostavljenost previsokim ravnem zvoka utrudi senzorične celice in strukture v ušesu. Če takšno poslušanje traja dalj časa, so mogoče trajne poškodbe ušesa, ki se pokažejo skozi izgubo sluha, tinitus ali oboje.

Nevarne prakse poslušanja so raziskovalci spremljali tako ob uporabi slušalk kot na zabavnih dogodkih, denimo na koncertih ali obiskih barov in klubov.

Izguba sluha kot prioriteta javnega zdravja

Ameriški center za nadzor bolezni in preventivo zdrave ravni zvoka omejuje na 85 decibelov ob poslušanju 40 ur na teden. Če čez dan poslušate le dve uri in pol, je to enako 92 decibelom, piše študija.

Uporabniki pametnih telefonov pogosto poslušajo glasbo, ki dosega 105 decibelov, medtem ko glasnost na dogodkih niha med 104 in 112 decibeli.

Dillard izpostavlja, da na srečo politike, podjetja in posamezniki lahko sprejmejo ukrepe, ki spodbujajo varno poslušanje in s tem zaščitijo sluh pred poškodbami.

Kot pojasnjuje profesor avdiologije z Univerze v Pretorii v Južni Afriki De Wet Swanepoel, je analiza v raziskavi potekala pod strogimi pogoji, ugotovitve pa nakazujejo, da bi izguba sluha morala biti prioriteta javnega zdravja. “Glasba je dar, ki ga moramo uživati vse življenje,” pravi Swanepoel, ki je obenem urednik mednarodne publikacije za avdiologijo. “Sporočilo je, da uživajte v glasbi, vendar varno,” dodaja.

mlada ženska, ki uporablja mobilni telefon
Profimedia

Kaj lahko storite?

Dober znak, da je okolje preglasno, je zvonjenje v ušesih, pravi Lauren Dillard. Še preden pa opazite morebitne poškodbe sluha, lahko uporabite preventivne ukrepe. Nekatere naprave uporabnikov omogočajo spremljanje ravni zvoka v svojih nastavitvah, ponekod pa je mogoče vključiti tudi opozorila, če poslušate predolgo ali preveč naglas.

“Če dobite obvestilo, da glasbo poslušate na nevarnih ravneh zvoka, ga zmanjšajte in poslušanje nadaljujte krajša obdobja,” je še dejala Dillard.

Strokovnjaki ne morejo z gotovostjo povedati, katere slušalke so najbolj varne za uporabo, vseeno pa priporočajo uporabo takšnih, ki zmanjšajo zvok v ozadju. Na ta način boste ravni zvoka verjetno znižali, saj ne bo treba preglasiti zvokov iz okolja.

Nadzora nad zvokom pa vseeno nimate vedno, opomni Dillard. V tem smislu spomni na glasne koncerte ali druge dogodke, kjer lahko svoj sluh zaščitite s tem, da se oddaljite od zvočnikov in da se občasno – če je to le mogoče – umaknete iz preglasnega prostora. Ob tem še dodaja, da je vedno priporočljiva uporaba zaščite, pri tem pomagajo že čepki za ušesa.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje