Opravičilo Willa Smitha: “Nasilje v vseh oblikah je strupeno in uničujoče”

Magazin 29. Mar 202210:04 > 10:36 0 komentarjev
Will Smith
Profimedia

Igralec Will Smith se je opravičil Chrisu Rocku za klofuto na oskarjih. Dejal je, da je bilo njegovo vedenje "nesprejemljivo in neopravičljivo".

“Rad bi se ti javno opravičil, Chris,” je v izjavi dejal Will Smith. “Prestopil sem mejo in ravnal napak.” Njegovo opravičilo je sledilo javni obsodbi incidenta akademije, naznanila pa je tudi uradno preiskavo dogodka. Po pravilih organizacije bi takšno vedenje lahko bilo razlog za izključitev iz akademije in prepoved sodelovanja na prihodnjih dogodkih. Enako zahtevo so izrazili tudi v sindikatu hollywoodskih igralcev, v katerem pričakujejo, da bo Smith ustrezno kaznovan.

Smith je komika Chrisa Rocka klofutnil po tem, ko se je ta pošalil na račun Smithove žene Jade Pinkett Smith. Šala se je nanašala na igralkino pobrito glavo, ki je posledica izgube las zaradi avtoimunske bolezni – alopecije. Kmalu po incidentu je Smith prejel prvega oskarja za vlogo v filmu Kralj Richard, v katerem je upodobil očeta teniških legend, Serene in Venus Williams.

“Nasilje v vseh oblikah je strupeno in uničujoče,” je v izjavi, objavljeni na Instagramovem profilu, zapisal Smith. “Moje vedenje na včerajšnji podelitvi oskarjev je bilo nesprejemljivo in neopravičljivo. Šale na moj račun so del službe, a šala o Jadini bolezni je bila zame preveč, da bi to prenesel, in odzval sem čustveno.” V tej izjavi se je opravičil tudi Rocku, češ da je prestopil mejo. Prav tako se je opravičil akademiji, producentom, udeležencem oskarjev in družini Williams. “Globoko obžalujem, da je moje ravnanje pustilo madež na nečem, kar je bilo za vse nas čudovito potovanje,” je zapisal.

Losangeleška policija je že včeraj sporočila, da se je Rock odločil, da ne bo vložil ovadbe. A dodatnega komentarja po incidentu komik ni podal.

Preliminarni podatki o gledanosti, ki jih je v ponedeljek razkrila televizijska hiša ABC, kažejo na znatno povečanje števila gledalcev v primerjavi z lanskim rekordno nizkim številom, ko je prireditev v neposrednem prenosu na televiziji spremljalo 9,85 milijona gledalcev. A po pisanju francoske tiskovne agencije AFP gre še vedno za drugo najnižje število gledalcev v zgodovini televizijskih prenosov podelitve oskarjev. Uradne podatke o gledanosti bodo sicer objavili danes.