Origano – okusna začimba, ki je tudi zdravilna

Magazin 25. Maj 202208:15 0 komentarjev
Origano
Profimedia

Spoznajte še eno priljubljeno začimbo, ki ne popestri samo hrane na krožniku, ampak se lahko pohvali tudi s številnimi zdravilnimi lastnostmi - origano.

Kot bazilika, timijan in rožmarin, je tudi origano nepogrešljiva začimba v naši kuhinji. Je rastlina z intenzivnim okusom in vonjem, uporabljamo sveže liste, lahko pa tudi posušeno in zmleto začimbo.

Zanimivo je dejstvo, da je origano ena od redkih rastlin, ki ima močnejšo aromo posušena kot sveža. Njegov okus najbolj pride do izraza v različnih jedeh iz testenin, rižotah, jedeh s paradižnikom (še posebno v paradižnikovi omaki), na picah itn. Odličen je za krepitev arome pečenih jedi, solat, juh in fižola. Bučke, brokoli, cvetačo in jajčevce prav tako dopolnjuje s svojo aromo, odlično pa se ujema s česnom, čebulo, timijanom, baziliko, peteršiljem in olivnim oljem. Pri pripravi jedi z blažjim okusom origano ni primeren, saj prevlada s svojo močjo in je lahko celo grenak.

Profimedia

Origano pa se ne uporablja samo kot začimba za jedi, ampak so dobro poznane tudi njegove zdravilne lastnosti. Veliko se uporablja v aromaterapiji in celo v lepotni industriji za nego kože.

Imenujejo ga tudi naravni antibiotik

Sveži origano je v ljudski medicini dobro znan po svojih protibakterijskih, protivirusnih in protiglivičnih lastnostih. Vsebuje timol in karvakrol, ki sta učinkovita v boju proti različnim infekcijam in celo stafilikoknim okužbam. Je močan antioksidant in bogati vir vlaknin, vitamina K, magnezija, železa, vitamina E, triptopana in kalcija. Olje iz origana pa naj bi bilo učinkovito za lajšanje težav z bolečim in vnetim grlom ter pri različnih prehladnih obolenjih. Pomagalo naj bi pri slabi prebavi, slabosti in celo pri bolečih sklepih.

Uporabljamo sveže ali posušene liste, lahko pa ga pijemo kot čaj. Čaj se pripravlja tako, da eno čajno žličko posušenih in zdrobljenih listov origana prelijemo s skodelico vroče vode in pustimo deset minut stati.

Profimedia

Ker origano spada v isto družino zelišč kot različne vrste mete, lahko povzroči alergijo ljudem, ki so občutljivi za to skupino rastlin. Tisti z občutljivimi želodci lahko po zaužitju občutijo rahle bolečine. Nosečnice in vsi posamezniki z zdravstvenimi težavami pa naj se pred uporabo posvetujejo z zdravnikom.

Za ljubitelje okusa po origanu pa še recept za mini pice

Za 4 osebe potrebujete: 2 jajčevca, 8 šampinjonov, 150 g šunke v kosu, 150 g trdega sira, 200 ml paradižnikove omake, 1/2 žlice sesekljanega peteršilja, 1/2 žlice sesekljanega origana, sveže mleti poper, 4 žlice olivnega olja, sol.

Priprava: Jajčevca zrežite na 2 cm debele rezine, potresite s soljo in pustite stati 20 minut. Nato jih osušite s papirnato brisačo. Očistite gobe in jih zrežite na rezine. Šunko zrežite na kocke, sir nastrgajte. Paradižnikovi omaki primešajte sesekljan peteršilj, origano, sol in poper. Pekač obložite s papirjem za peko in ga lahno nakapajte z olivnim oljem. Nanj položite rezine jajčevcev. Z obeh strani jih premažite z oljem, začinite s soljo in premažite s paradižnikovo omako. Po rezinah razporedite gobe, šunko in sir ter jih 7 minut pecite v pečici, segreti na 220 stopinj. Postrezite s preostalo paradižnikovo omako.

Dober tek.

VIR: aktivni.si, https://www.healthline.com/, https://www.medicalnewstoday.com/ in https://www.webmd.com/

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!