8 zanimivih stvari o Picassovi Guernici, najslavnejši protivojni sliki

Magazin 16. Mar 202209:00 0 komentarjev
Pablo Picasso Guernica
Profimedia

V Španiji bodo poleti obeležili 85. obletnico nastanka ene največjih mojstrovin španskega umetnika Pabla Picassa. Guernica velja za eno najbolj cenjenih in vplivnih umetnin na svetu, postala pa je tudi simbol nesmiselnosti vojne. Zdaj je popoln trenutek, da pogledamo, kaj nam je Picasso želel sporočiti, in kdo je naročil umetnino.

1. Najbolj slavna protivojna slika na svetu je navdihnjena z grozotami španske državljanske vojne in bombardiranjem baskovskega mesta Guernica ter je mešanica analitičnega in sintetičnega kubizma ter nadrealizma.
2. Brutalno bombardiranje baskovskega mesta Guernica, med katerim je bilo ubitih 1800 civilistov (v glavnem žensk in otrok), so 26. aprila 1937 izvedle nemške in italijanske zračne sile na prošnjo španskega generala in pozneje fašističnega diktatorja Franca.

Pablo Picasso
Profimedia

3. Veliki Pablo Picasso je umetnino naslikal po naročilu španske republikanske vlade za svetovno razstavo v Parizu leta 1937. Z njo je španska vlada želela opozoriti mednarodno javnost na grozote, ki jih je počel general Franco za časa španske državljanske vojne.
4. 3,5 x 7,8 metra veliko mojstrovino v črni in beli barvi ter odtenkih sive, ki prikazuje trpeče in popačene ljudi ter živali, je naslikal v zgolj 30 dneh. Na sliki, ki je polna simbolike, najdemo tudi Minotavra, pošast s človeškim telesom in bikovo glavo, ki je moderni simbol tiranije, kakršno so uprizarjali Franco, Hitler, Mussolini …

5. Slika, ki je bila takoj zelo popularna, je po svetovni razstavi v Parizu v naslednjih 20 letih prepotovala dobršen del sveta. Več kot 100-krat so jo zvili in nato ponovno razvili, dokler ni začela pokati barva, in takrat so se odločili, da mora slika stati na enem mestu.

Pablo Picassa
Profimedia

6. Slika je bila med letoma 1958 in 1981 razstavljena v newyorškem muzeju moderne umetnosti – MoMA, saj Picasso ni želel, da bi bila na ogled v Španiji, dokler je bil na oblasti fašist Franco. Tudi Picasso se s protesta zaradi političnih razmer v Španiji od leta 1934 nikoli več ni vrnil v svojo domovino.
7. Leta 1981, šest let po Francovi in osem let pa Picassovi smrti, se je slika, ki jo številni umetnostni kritiki štejejo za najbolj ganljivo in najmočnejšo protivojno sliko v zgodovini, vrnila v Španijo in jo je od leta 1992 mogoče videti v madridskem muzeju moderne umetnosti Reina Sofia.

Guernica
Profimedia

8. Anekdota: Picasso je v času nemške okupacije ostal v Parizu. Nemci so ga pustili na miru, čeprav jim je šel na živce zaradi znane naklonjenosti komunizmu. Ob nekem obisku je nemški oficir na zidu Picassovega stanovanja opazil fotografijo njegove Guernice, a ker ni bil čisto prepričan, za kaj gre, je umetnika vprašal, ali je on to naredil. In Picasso mu je mirno odvrnil: “Ne, vi!”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!