Kulturni izlet v Trst na razstavo Monet in impresionisti v Normandiji

Magazin 26. Feb 202208:00 1 komentar
Razstava Trst
DDD

Do 5. junija si lahko v muzeju sodobne umetnosti Revoltella v Trstu ogledate razstavo 72 del francoskih slikarjev, impresionistov z Monetom na čelu, ki so ustvarjali v letih med 1850 in 1920. Potujoča razstava – pred leti jo je bilo mogoče videti tudi leta 2015 v Ljubljani – prihaja iz zbirke Slikati v Normandiji (Peindre en Normandie), ki jo je leta 1992 uredil Pokrajinski svet Spodnje Normandije, v njej pa je okoli 120 slik.

Razstavo je v Trst pripeljala agencija Arthemisia, ki se ukvarja z organizacijo razstav, pobudo pa je dala občina Trst, saj je mesto po dveh težkih letih željno pomembnih dogodkov, ki bi pritegnili tudi obiskovalce iz sosednjih držav. Z razstavo so v muzeju Revoltella, ki stoji v starem delu mesta Trsta, odprli nov prostor, kjer naj bi gostili še več odmevnih razstav.

Monet
DDD

Osrednja tema razstave je Normandija, tja pa nas na začetek 19. stoletja popelje 72 platen. Imena umetnikov so zares zveneča in pritegnejo pozornost tudi zelo amaterskih ljubiteljev slikarstva, no, najbolj izstopata velikana Claude Monet in August Renoir, potem so tu še Delacroix, Courbet, Marquet, Villon, Boudin … Razstava je razdeljena na pet sklopov: Kmetija Saint-Siméon, Delovno življenje, Počitnice ob morju, Normandijsko podeželje in Ob reki Seni.  Na vseh umetninah lahko občudujete igro svetlobe, podobe morja in ljudi, ki uživajo v počitniškem vzdušju. Številni kraji ob normandijski obali, od Honfleurja do Langruna, so izoblikovali slog slikarjev, kakor so na primer Gustave Courbet, Eugène Boudin, Johan Barthold Jongkind in seveda Claude Monet, umetnikov, ki so večinoma postali simbol impresionizma.

Monet
DDD

Normandija

Pokrajina Normandija je od 18. stoletja igrala opazno vlogo v bogati literarni tradiciji, pozneje pa tudi v slikarstvu. Normandija je bila najbolj zaželeni kraj prvih turistov, zlasti Angležev, ki so prihajali sem po sklenitvi amienskega miru leta 1802 in na poti v Pariz prepotovali vso Normandijo. In prav razvoj pokrajine, ki je najprej samevala in je bila le dom ribičev, potem pa se je turistično razvila, je najbolj navdihoval velike umetnike 19. stoletja.

Monet
DDD

Uporabne informacije

Razstava je v muzeju Revoltella, Via Armando Diaz 27, le nekaj sto metrov od trga Piaza Unita d’Italia. Muzej je odprt vse dni v tednu (razen ob torkih) od 9. do 19. ure. Vstopnina za odrasle je 16 evrov, za upokojence (nad 65 let) in študente 14 evrov, za otroke 7 evrov. Zanimanje za razstavo je zares veliko, zato pričakujte gnečo, ki pa med vsemi temi lepotami ni moteča.

Monet
DDD

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje