Pet načinov, kako psa naučiti, da ne uničuje vaših stvari

Magazin 09. Maj 202218:05 0 komentarjev
pes
PROFIMEDIA

Vsak lastnik psa se je vsaj enkrat znašel v položaju, ko mu je pes vzel in zgrizel stvari. Včasih pes preprosto ne more ali noče razumeti, kaj je njegovo in kaj je vaše, in bi se ves čas igral, grizel ali kradel vaše stvari. Ne glede na to, ali gre za vaše copate, časopis, otroške igrače ali celo oblačila in pohištvo, je ta navada moteča, pa tudi nevarna za vašega psa.

Najpogostejši odziv, ko vidite psa v akciji, je, da mu rečete “ne” ali “pusti”, potem pa ga lovite in mu poskušate odvzeti predmet, ki si ga je prisvojil. Pes včasih razume vlečenje za igračo in kričanje kot igro, zato se to spremeni v začarani krog slabega vedenja psa in vaših poskusov, da ga ustavite.

1. Ostanite mirni

Prvi korak je najpomembnejši: ostanite mirni in ne vpijte ali tecite za psom. To ni tako enostavno, saj vam je pes vzel nekaj, kar je za vas dragoceno ali lahko zlahka uniči, a pomembno je, da uspešno obvladate prvo fazo in nato nadaljujete.

Če vaš pes postane vznemirjen ali je v stresu, se bo takšno vedenje še stopnjevalo, saj bo želel premagati tesnobo in zadovoljiti potrebo po žvečenju.

2. Pes naj ve, da je kriv

Ne poskušajte iztrgati predmeta iz njegovih ust. Tudi kričanje in tepež ne bosta pomagala. Pozornost psa pritegnite tako, da ga pokličete po imenu, nato pa mu dajte ukaz, ki ga prepozna.

To okrepite s tem, da položite roko na vrat ali bok psa. Tako ga prisilite, da se obrne proti vam in sledi ukazu, namesto da bi se osredotočil na predmet.

3. Pritegnite pozornost psa

Ko pes izpusti predmet, ga od njega odvrnite tako, da mu ponudite nekaj drugega ali nagrado – na primer igračo, ki jo ima posebej rad, ali priboljšek. Če vam psa v drugi fazi ni uspelo prepričati, da predmet izpusti, lahko to fazo uporabite kot pogajanje, da psa prepričate, da vam da, kar želite v zameno za nekaj drugega.

Psu nikoli ne odvzemite prepovedane stvari in tistega, kar ponujate kot zamenjavo. Zaradi tega vaš pes v prihodnosti ne bo sodeloval. Vedno se prepričajte, da pes izpusti želeni predmet, preden mu ponudite alternativo. Ne sprejmite možnosti, da pes obdrži oba predmeta ali pa išče sporni predmet, potem ko je že vzel zamenjavo zanj.

4. Prevzemite lastništvo nad predmetom

To je zelo pomembno in ne pomeni le, da boste pobrali predmet, ki ga je pes izpustil, in odšli z njim. Svojemu psu z govorico telesa in tonom glasu povejte, da je predmet, ki ga je vzel, vaš in da ga ne sme vzeti. To je učinkovit način komuniciranja z vašim psom, saj tako komunicira vodja tropa. To je jezik, ki ga bo vaš pes zlahka razumel.

5. Zagotovite alternativo

Žvečenje stvari, zakopavanje igrač ali čuvanje “zakladov” so za psa naravno vedenje. Če vaš pes to počne na napačen in neprimeren način, mu ponudite nekaj drugega. Psi uživajo v žvečenju stvari, da si lajšajo zobobol v zgodnji mladosti ali ko odrastejo, da se znebijo stresa ali se zabavajo. Psu zagotovite dovolj igrač za žvečenje, da se bo zabaval in nehal jemati vaše stvari, piše Index.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!