Redke so restavracije, ki na svojem jedilniku ne bi ponujale Cezarjeve solate. "Izumitelj" te ene najbolj slavnih jedi na svetu je bil italijanski priseljenec Cesare Cardini. Kako je solata nastala?
Cezarjeva solata je ena najbolj priljubljenih jedi, ki jo v številnih različicah najdete povsod po svetu. Prvotna Cezarjeva solata je bila zamišljena kot t. i. finger food, sestavljena iz listov zelene solate, jajc, krutonov, parmezana in posebne omake s česnom, jajcem in inčuni. Pravzaprav se za to predjed točno ve, kdaj in kje je nastala ter nima nobene povezave z rimskim vojskovodjo Julijem Cezarjem ali katerim koli drugim rimskim cesarjem, piše Punkufer.hr.
Avtor te priljubljene solate je italijanski priseljenec Cesare Cardini (kasneje se je preimenoval v Caesar), ki je v začetku 20. stoletja v ameriškem San Diegu odprl restavracijo. Ker pa zaradi prohibicije ni bilo prometa, sta se z bratom Alessandrom odločila, da jo preseli v Tijuano.
To se je izkazalo za odlično poslovno potezo, saj so Američani ob koncih tedna množično obiskovali restavracijo Caesar’s, da je bilo skoraj nemogoče dobiti prosto mizo. Na Dan neodvisnosti leta 1924 so v kuhinji tako pošle zaloge, zato je Caesar obiskovalcem pripravil jed iz tistega, kar je našel.
Iz same priprave je naredil pravi šov, nabito polna restavracija pa je pozorno spremljala, kako je kuhar na solatni list razporedil jajca in kocke popečenega kruha, naribal parmezan in kreacijo prelil s česnovo omako. Gostje so ga nagradili z aplavzom, solato pa je, tako kot je navsezadnje restavracijo, poimenoval po sebi, torej po imenu, ki ga je dobil v ZDA. Solata je takoj postala hit.
Cezarjevo solato je skupaj s starši kot otrok poskusila tudi ameriška kuharica in televizijska osebnost Julia Child, pa tudi številne hollywoodske zvezde. V Evropo naj bi solata prispela po zaslugi Wallis Simpson. Restavracija v Tijuani obstaja še danes, letos pa ta znamenita solata praznuje 100 let.
Leta 1948 je Caesar Cardini začel svoj slavni preliv prodajati v stekleničkah in se še danes prodaja pod imenom Cardini’s Original Caesar Dressing. Zanimivo pa je, da originalni recept za Cezarjevo solato ne vključuje piščanca, tega naj bi pozneje dodal njegov brat Alessandro, ki je trdil, da je solato izumil on. Restavracijo je po očetovi smrti prevzela hči Rosa.
Kakšno je tvoje mnenje o tem?
Bodi prvi, ki bo pustil komentar!