Hrvaške težave z razuzdanimi turisti: pijejo na ulicah in urinirajo, kjer hočejo

Potovanja 15. Apr 202410:54 3 komentarji
Turisti v Splitu
Turisti v Splitu (Foto: PROFIMEDIA)

V Split že prihajajo številni turisti, z njimi pa tudi tisti, ki ne spoštujejo pravil. V občini so se odločili obračunati z neodgovornimi obiskovalci, tako da bodo tudi to sezono tam patruljirali varnostniki v sodelovanju z občinskimi redarji. Vsem, ki bodo pravila kršili, pa grozijo visoke kazni.

Sezona uriniranja po splitski kulturni dediščini je odprta, piše dnevnik.hr. Iz Splita že prihajajo posnetki pijanih turistov, ki prebivalcem dalmatinskega mesta povzročajo sive lase. A občina se je odločila, da jih bo to poletje še strožje nadzorovala.

“Eden je želel urinirati, ko je stal na mizi in stolih. Ko je dvignil glavo in zagledal kamero, si je premislil. Obrnil se je na drugo stran in uriniral na izložbo pod našim oknom,” je za dnevnik.hr povedala prebivalka središča Splita Blanša Čolak.

V letošnji turistični sezoni bodo tako varnostniki v sodelovanju z mestnimi redarji skušali imeti turiste pod nadzorom, aktivni pa bodo predvsem ponoči. Kaznovali bodo vse, ki ne bodo upoštevali pravil v starem mestnem jedru. Tam bodo od 22. ure zvečer do 4. ure zjutraj patruljirali trije varnostniki.

Po mestu so postavljene tudi table s pravili vedenja, na katerih je mogoče prebrati, da je prepovedano pitje alkohola na javnih mestih in da je prepovedano sprehajanje v kopalkah oziroma brez majic. Ob tem so dodali: “Prosim, uporabljate stranišče. In s tem mislimo stranišča, ne sten palače.”

Za dnevnik.hr so turisti povedali, kaj vedo o tem, česa ne smejo početi. “Ne pijte alkohola in ne hodite naokoli v kopalkah,” je navedla Vicky, turistka iz Nemčije. Da ni dovoljeno piti alkohola na javnih mestih, ve tudi Georgia. “Omejitve so tudi glede glasnosti ponoči,” je dodala.

Neposlušnim grozijo kazni

Medtem ko nekateri pravila spoštujejo, drugi trdijo, da zanje ne vedo, čeprav so opozorila po vsem mestu. Italijanska turista Chirro in Martina na primer pravita, da za prepoved pitja alkohola na ulici ne vesta.

Nekateri imajo razlago, zakaj počnejo, kar počnejo. “Vprašal sem taksista, ta pa je rekel, da ni problema,” pojasnjuje Nikolas iz Danske.

Split
Foto: PROFIMEDIA

Kazni za neprimerno vedenje znašajo tudi do 300 evrov. Da Dioklecijanova palača ni javno stranišče, očitno mnogim še vedno ni jasno. “S sosedi, kar nas je še ostalo v teh uličicah, smo se že pripravili, da nas čaka pekel, tako kot zadnji dve poletji,” je sklenila Blanša Čolak.

Po lanskoletnem prelaganju odgovornosti, kdo je kriv za divjanje turistov, varnostniki to sezono obhode začenjajo že prej. Prebivalci pa lahko samo upajo, da bo to leto bolje.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje