V eni najbolj znanih posoških znamenitosti omejili število obiskovalcev

Potovanja 23. Mar 202310:45 5 komentarjev
Tolminska korita
PROFIMEDIA

Turisti, ki se bodo letos podali na obisk znamenitih Tolminskih korit, morajo biti pozorni na novost. V zavodu za turizem Dolina Soče so namreč omejili število obiskovalcev, ki bodo morali pri nakupu vstopnic vnaprej izbrati termin ogleda korit. Tako želijo zmanjšati gnečo, ki na vrhuncu poletne sezone nastane pri tej tolminski znamenitosti.

Posočje je poleti pravi magnet za številne obiskovalce. Ena glavnih tamkajšnjih znamenitosti pa so slovita Tolminska korita, ki sta jih v ozki dolini ustvarili reki Tolminka in Zadlaščica. Ker so zelo blizu Tolmina, jih največ turistov obišče prav v času številnih festivalov.

Letos pa so obiskovalce korit pričakale novosti. V javnem zavodu za turizem Dolina Soče so omejili število obiskovalcev, ki si bodo lahko med določenim terminom naravne znamenitosti ogledali. Obiskovalci si bodo odslej pri nakupu vstopnic morali izbrati enourni termin, znotraj katerega bodo opravili ogled. Za vsak termin bo na voljo 200 vstopnic, omejeni režim pa bo veljal vse leto.

Kot je za N1 pojasnila vodja Tolminskih korit Mija Kokošin, so se za nov sistem odločili zaradi gneče, ki na poti ob koritih nastane ob povečanem obisku. “Želeli smo razpršiti obiske čez dan. Večina je namreč želela korita obiskati med 10. in 14. uro in takrat je bila tudi gneča največja,” je pojasnila. Kot je še dodala, želijo z novim sistemom razbremeniti parkirišča in obiskovalcem ponuditi boljšo izkušnjo. “Če hodijo po poti drug za drugim, res nimajo nič od obiska,” je dejala Kokošin.

Rekorden obisk so imeli prav v lanski sezoni, ko je Tolminska korita obiskalo 100 tisoč ljudi. Po ocenah Kokošin je število obiskov zadnja leta raslo. Največ obiskovalcev imajo med prazniki in na vrhuncu poletne sezone, ki je običajno julija in avgusta.

Nakup vstopnic je mogoč tako prek spleta kot pri blagajni pri vstopu v ozko dolinico, vendar na zavodu Dolina Soče priporočajo spletni nakup. Kokošin upa, da se bodo obiskovalci na nov sistem navadili in proste termine rezervirali pravočasno. “Če bo nekdo prišel do blagajne in takrat ne bo prostega termina, bo moral počakati,” je še dejala.

Za bolj tekoč ogled in čim manjšo gnečo so uvedli tudi enosmerno krožno pot. Obiskovalec se ne bo več vračal k vhodu po isti poti, ampak ga bo tja peljala pot, ki je speljana nižje ob Tolminki.

nova trasa v tolmiinskih koritih
Dolina Soče

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje