MetalDays odhaja, prihaja Tolminator: kako kaže festivalom v Tolminu?

Kultura 23. Okt 202213:59 2 komentarja
MetalDays v Tolminu
Marko Alpner/BOBO

Priljubljeni festival MetalDays se dokončno poslavlja iz Tolmina in seli na novo lokacijo, ki je organizatorji za zdaj še ne razkrivajo. Tradicijo metalskih festivalov v Tolminu si želi nadaljevati novi festival Tolminator, ki je vstopnice za naslednje leto (tako kot tamkajšnji festivali Butik, Punk Rock Holiday in Overjam) že začel prodajati. Na tolminski občini, ki jo do bližajočih se lokalnih volitev vodi podžupanja Maša Klavora, so sicer poudarili, da organizatorjem ne morejo zagotoviti, da bodo za organizacijo festivala lahko pridobili vsa potrebna dovoljenja. Predstavnik festivala Andrej Sevšek pa je odgovoril, da gre za ustaljeno prakso. Dovoljenja se vedno pridobivajo nekaj mesecev pred festivalom, ko je za začetek prodaje vstopnic že prepozno.

Konec septembra je ljubitelje metala razveselila novica, da bo naslednje leto med 23. in 29. julijem zaživel nov glasbeni festival Tolminator, ki bo nadaljeval tradicijo metalskih festivalov v Tolminu. Priljubljeni MetalDays se namreč po osmih letih seli na novo lokacijo. “Po osmih edicijah festivala MetalDays v Tolminu bi se radi zahvalili vsem obiskovalcem, ki so nas vsa ta leta podpirali, vsem prebivalcem Tolmina in Posočja, ki so bili za naše obiskovalce fantastični gostitelji, ter vsem mestnim institucijam in organizatorjem. Tolmin je bil za MetalDays dom in za vedno bo ostal v naših srcih,” so svojemu občinstvu sporočili konec julija.

“Hkrati pa smo zelo navdušeni nad svojim novim domom,” so dodali. Nove festivalske lokacije sicer še niso razkrili – neuradno je zakrožila informacija, da se priljubljeni festival seli na Velenjsko jezero, vendar te informacije niti organizatorji niti predstavniki velenjske občine še ne potrjujejo. So pa organizatorji na festivalski spletni strani zapisali, da ima nova lokacija čudovito plažo in možnost kopanja za vse, in napovedali, da jo bodo po dogovoru s pristojno občino razkrili 8. decembra.

Novica, da MetalDays zapušča Tolmin, ni presenetljiva. Že junija smo ob zaostrenih pogojih za izvedbo festivalov na tolminskem sotočju v letu 2023 poročali, da organizatorji tega priljubljenega festivala z dolgo tradicijo iščejo novo lokacijo. Takrat so tolminski občinski svetniki namreč sklenili, da organizatorji festivalov naslednje leto ne bodo več smeli izvajati prireditev na osrednjem delu Sotočja, kjer imajo nekateri že leta svoje prizorišče. Prav tako so omejili dnevno število obiskovalcev na pet tisoč, kar je za MetalDays, ki ga vsako leto obišče več kot deset tisoč obiskovalcev, mnogo premalo. Predstavnica festivala Nika Brunet Milunović je za N1 že takrat dejala, da števila obiskovalcev ne nameravajo zmanjšati na pet tisoč samo zato, da bi ostali na Sotočju, in kot kaže, se napovedanega tudi držijo.

Organizatorji festivala Tolminator pa pogoje, ki so jih za prihodnje leto konec junija sprejeli tolminski občinski svetniki, za zdaj upoštevajo. Kot je za N1 potrdil predstavnik festivala Punk Rock Holiday, ki produkcijsko podpira festival Tolminator, Andrej Sevšek, so se omejili na največ pet tisoč obiskovalcev, Sotočja pa za zdaj v festivalsko območje ne vključujejo. “Še vedno upamo, da bo sklep, ki je bil sprejet konec junija, ponovno obravnavan, ker menimo, da je bil enostavno nepremišljen in prehitro sprejet,” je opisal.

Sevšek je nenadni zaostritvi festivalskih pogojev z organizatorji preostalih tolminskih festivalov nasprotoval že junija. Predvsem jih je zmotila odločitev za izvzem Sotočja s festivalskega območja, saj so v tem prepoznali tudi nevarnost za obiskovalce. “Tolminski občinski svetniki niso bili pripravljeni na kompromis, prav tako niso poslušali naših pomislekov o zagotavljanju varnosti vseh obiskovalcev Sotočja,” je takrat izpostavil in pojasnil, da organizatorji območja, ki uradno ni del festivala, niso dolžni varovati z reševalci iz vode in varnostniki, niti ga niso dolžni čistiti, kljub temu da bo tam še vedno veliko obiskovalcev.

“Kar bo pripeljalo do tega, da se bo za nevšečnosti krivilo festivale in nas bodo tako dokončno izrinili iz Tolmina. Izvzem Sotočja s festivalskega prizorišča ne rešuje problematike dostopnosti tega predela, temveč odpira kup novih problemov, o katerih se je treba ustrezno pogovoriti, preden se sprejmejo tovrstne odločitve,” je Sevšek opisal poleti.

Delovna skupina težav z dostopom letos ni zaznala

Organizatorji tamkajšnjih festivalov (to poletje jih je bilo skupno šest) so že letos upoštevali poseben kompromisni festivalski režim, ki je omejil trajanje glasbenega programa na osem ur dnevno in do največ 1. ure zjutraj, obenem je do 18. ure zagotavljal prost dostop do Sotočja. Izvajanje režima je spremljala posebna delovna skupina in ga popisala v poročilu, ki bo po napovedih občine predstavljeno na sestanku z vsemi deležniki, organizatorji, lokalnimi institucijami in člani občinske uprave ter bo podlaga za pripravo predloga festivalskega odloka. Tega pa naj bi občina pripravljala šele po volitvah.

Tudi zaradi tega je organizatorje konec junija presenetila nadaljnja zaostritev festivalskega režima za leto 2023, saj takrat še ni bilo znano, ali je karkoli narobe z režimom, ki ga je občina v kompromisu z organizatorji zastavila za letošnje poletje. Sevšek je za N1 povedal, da delovna skupina letos poleti težav z dostopom do Sotočja ni zaznala, omenjeni sestanek pa naj bi se po njegovih besedah zgodil v prvi polovici novembra.

Festivali na tolminskem Sotočju
Marko Alpner/BOBO

Potem ko je novica o novem festivalu Tolminator zakrožila po medijih, so predstavniki Občine Tolmin na spletni strani zapisali, da so s pobudo za izvedbo festivala sicer seznanjeni, a so organizatorje opozorili, da jim v tem trenutku nihče ne more zagotoviti, da bodo za izvedbo festivala lahko pridobili vsa potrebna dovoljenja. “Prav tako se morajo zavedati, da sami prevzemajo odgovornost za vse svoje predhodne aktivnosti, vključno s prodajo kart,” so zapisali na občini. Aktualna podžupanja, ki do lokalnih volitev opravlja funkcijo županje, Maša Klavora, je dodala, da z organizatorji Tolminatorja niso sklepali nikakršnih vnaprejšnjih dogovorov, saj jih niti ne želijo niti ne morejo.

Vstopnice za naslednje leto prodajajo že štirje festivali

Sevšek je za N1 potrdil, da so se z občino dogovorili, da lahko novi metalski festival napovejo in da gre pri zgodnji prodaji vstopnic za ustaljeno prakso. “Praktično noben festival in nobena prireditev v Sloveniji, ki se bo izvajala julija naslednje leto, še nima dovoljenja, vse pa že prodajajo vstopnice,” je dejal.

Gre za dovoljenje za samo izvedbo festivala, ki ga podeli občina, na podlagi občinskega dovoljenja pa še pristojna upravna enota. “Ta dovoljenja se vedno pridobivajo nekaj mesecev pred festivalom, ko že imaš na mizi vsa soglasja vpletenih deležnikov, je pa prepozno, da bi šele začeli prodajati vstopnice. Nemogoče je imeti dovoljenje za izvedbo festivala enajst mesecev vnaprej,” je opisal. Tudi festivali Butik, Punk Rock Holiday in reggae festival Overjam vstopnice za naslednje leto že prodajajo in napovedujejo, da bodo festivali izvedeni v Tolminu.

Vsekakor pa organizatorji vseh tamkajšnjih festivalov čakajo na konec bližajočih se lokalnih volitev, ko bodo z občino lahko sklepali jasnejše dogovore. “Treba se bo pogovarjati z vodstvom občine, ki bo izbrano na volitvah. Pred volitvami se dogovarjati z nekom, ki morda odhaja, je praktično nesmiselno,” je opisal Sevšek in ponovil, da organizatorji tudi po volitvah močno upajo na dialog. “Upamo, da bomo po volitvah še enkrat predelali pogoje za naslednje leto in trezno prišli do konsenza, ki bo dober za vse.”

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje