Raziskava: Če imate to lastnost, je več verjetnosti, da vas bo pes ugriznil

Magazin 10. Jul 202217:451 komentar
pes
Profimedia

Številni lastniki svoje pse obravnavajo kot družinske člane. Zato je še toliko bolj boleče, ko pes pokaže agresivno vedenje – ali lastnika celo ugrizne.

Raziskovalci z Univerze Liverpool so želeli izvedeti, kdaj in predvsem pri kom je bolj verjetno, da ga bo pes ugriznil.

V okviru študije, ki je bila objavljena v publikaciji British Medical Journal, so izprašali skoraj 700 posameznikov – tako so vključili vse manjše incidente, ki niso zahtevali zdravniške oskrbe, ter tudi ugrize, o katerih so poročali v bolnišnicah ali drugih zdravstvenih ustanovah. Podatki so poleg zgodovine ugrizov in demografskih podatkov vključevali še zdravje in osebnost.

Pri kom je bolj verjetno, da ga bo pes ugriznil?

Raziskovalci so najprej odkrili – kar ni presenetljivo –, da je verjetnost, da jih bo pes ugriznil, večja pri lastnikih psov. Vendar pa je bila polovica pasjih ugrizov naključnih: 54,7 % izprašanih je poročalo, da jih je ugriznil pes, ki ga niso poznali. In skoraj dvakrat pogosteje se to zgodi moškim kot ženskam.

Sodelujoči v raziskavi so med drugim opravili tudi osebnostni test (Ten Item Personality Inventory). Rezultat je pokazal, da je prišlo do ugriza pogosteje pri čustveno nestabilnih, torej tesnobnih in nervoznih ljudeh.

Kot kaže, nervozni ljudje naredijo tudi pse nervozne.

Verjetnost, da bo prišlo do ugriza, se je zmanjšala, čim višje na lestvici osebnosti so se izprašani ocenili.

Ta študija je bila prva, ki je ugotovila povezavo med čustveno nestabilnostjo in pasjimi ugrizi. Kako in zakaj natančno pride do tega, pa bo treba razjasniti z nadaljnjimi študijami, pišejo raziskovalci.

Raziskava: How many people have been bitten by dogs?

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar