S čim se najraje sladkamo Slovenci?

Magazin 14. Jul 202110:50 > 10:50 0 komentarjev
sladkarije
Žiga Živulovicć jr./BOBO

Mediana, inštitut za raziskovanje trga in medijev, je objavila rezultate raziskave, kjer so analizirali sladke razvade prebivalcev Slovenije. Ugotavljali pa so tudi, kakšen odnos gojijo tisti, ki nadpovprečno posegajo po sladkarijah, do zdravja.

Inštitut za raziskovanje trga in medijev Mediana je opravil raziskavo o tem, kakšne so sladke razvade Slovencev. Med 13 raziskovalnimi kategorijami sladkarij je prvo mesto s precejšnjo prednostjo zavzela čokolada. Najbolj priljubljena je mlečna, saj si jo je v zadnjem letu dni privoščilo 58 odstotkov populacije, 37 odstotkov  si je privoščilo temno, osem odstotkov pa belo čokolado.

Po čokoladi so se na drugo mesto uvrstili piškoti, sledijo bomboni, drobne čokolade, družinski sladoledi, drobni sladoledi, napolitanke, bomboniere, čokoladni kremni namazi, čokoladni bomboni in pravile, biskviti, žitne ploščice in na zadnjem mestu integralni piškoti.

sladkarije, sladke pregrehe
Mediana

Na Mediani so opravili tudi analizo sladkih razvad glede na socialno demografske značilnosti. Tako so ugotovili, da po čokoladi nadpovprečno radi posegajo nezaposleni, ki iščejo prvo zaposlitev, pa tudi visoko izobraženi posamezniki iz urbanih naselij ter skrbniki otrok.

Po piškotih najraje posegajo tisti, ki imajo dokončano samo osnovno šolo, gospodinje, poročeni in upokojenci, ki bivajo v hišah. Bombone imajo najraje najstniki in posamezniki v petdesetih letih, ki prebivajo v manjših naseljih, kjer biva do pet tisoč prebivalcev.

V obalno-kraški in pomurski regiji najraje posegajo po sladoledih. Tudi upokojenci, starši in tisti, ki so glede na zakonski stan razvezani, si sladoled privoščijo nadpovprečno pogosto. Po žitnih ploščicah pa najpogosteje posegajo ženske srednjih let z visoko izobrazbo, ki se dvakrat ali trikrat tedensko ukvarjajo s športom in živijo s partnerjem.

V inštitutu za raziskovanje trga in medijev so še ugotovili, da bomboniere nadpovprečno kupujejo ženske, tisti z višjo izobrazbo in upokojenci, pa tudi 40-letniki in starejši od 70 let. Prevladujejo ljudje, ki imajo otroke ali vnuke.

Odnos ljubiteljev sladkorja do zdravja

Na Mediani so analizirali tudi odnos ljubiteljev čokolade do gibanja in zdravstvenega stanja. Ugotovili so, da imajo tisti, ki si glede na populacijo čokolado privoščijo večkrat, nadpovprečno veliko zdravstvenih težav, vse od depresije, driske, menstrualnih krčev, aken in slabosti pa do nesprečnosti, osteoporoze, izčrpanosti, artritisa, tesnobe in težav z zobmi.

Čeprav ni najbolj verjetno, da je vzrok omenjenih težav prav prekomerno uživanje čokolade, pa obstaja povezava med omenjenimi težavami in dopaminom, ki se sprosti ob zaužitju sladkorja.

mediana, analiza, sladkarije
Mediana

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!