Sedem kilometrov pod morsko gladino našli ladjo iz druge svetovne vojne

Magazin 25. Jun 202216:54 > 19:15 0 komentarjev
Sammy B, razbitina, ladja
PROIFIMEDIA

Skoraj sedem kilometrov pod gladino Tihega oceana so našli najgloblje ležečo ladijsko razbitino doslej. Gre za ameriško ladjo iz 2. svetovne vojne, ki je v pomorski bitki zmagala v spopadu z mnogo večjo japonsko mornarico.

Slabih sedem kilometrov pod gladino Tihega oceana so našli doslej najgloblje ležečo ladijsko razbitino. Gre za ladjo USS Destroyer Escort Samuel B. Roberts (DE-413), oziroma krajše “Sammy B”.

V filipinskem morju jo je 22. junija našel raziskovalec Victor Vescovo. Z globino 6.895 metrov je postala najgloblja najdena razbitina ladje doslej. S tem je podrla rekord USS Johnstona, ki jo je lani prav tako našel Vescovo, in sicer na 6.469 metrih globine.

Za primerjavo: Vrh Kilimandžara je visok 5.896 metrov, najvišje ležeča stalna naselbina La Rinconada v perujskih Andih pa leži na 5.100 metrih nadmorske višine.

Kljub premoči Japoncem se je borila pogumno

Sammy B je bila potopljena v bitki pri Samarju leta 1944, ko je ameriška mornarica vzhodno od filipinskega otoka Samar porazila precej večjo japonsko floto. Ladja se je spopadla s tremi japonskimi bojnimi ladjami, vključno z ladjo Yamato, ki naj bi bila največja bojna ladja kadarkoli.

Na Sammy B je plula 224-članska posadka, od katere je bilo 89 članov ubitih v spopadu.

Ladja se je po besedah njenega najditelja borila pogumno, čeprav se je spopadla z veliko večjim nasprotnikom: “Junaštvo kapitana in posadke je v mornarici legendarno, zato mi je bilo ladjo v izjemno čast najti. Mislim, da bo prinesla mir zgodbi ladje in družinam tistih, ki so bili na ladji izgubljeni ali so na njej služili. Ko ladja izgine in je nikoli več ne najdejo, lahko imajo tisti, ki so z ladjo povezani, občutek praznine.”

“Najdba razbitin bo prinesla podrobnosti o bitki, ki jih prej morda še nismo poznali. Kot pravimo: Jeklo ne laže,” je še povedal Vescovo.

Zasluge gredo trdemu delu in dobri tehnologiji

Raziskovalec se je, da bi ladjo našel, v osmih dneh potopil šestkrat. Prejšnji zapisi o lokaciji ladje niso bili točni, a ekipi je pomagal po meri narejen iskalni sistem, pa tudi obilica raziskovanja. Ladjo so našli zadnji dan odprave.

Vescovo je povedal še, da niso bili prepričani, da bodo ladjo sploh lahko našli, saj gre za manjše plovilo. Uspelo jim je z vztrajnostjo, dobro zgodovinsko analizo, veliko pomorske tehnologije in trdim delom. Ekipa se je spustila še globlje od 7.000 metrov, in sicer v iskanju še enega plovila, nosilke Gambier Bay, a je niso uspeli najti.

Sammy B, razbitina, ladja Sammy B, razbitina, ladja
PROFIMEDIA
Sammy B, razbitina, ladja Sammy B, razbitina, ladja
PROFIMEDIA
Sammy B, razbitina, ladja Sammy B, razbitina, ladja
PROIFIMEDIA
Sammy B, razbitina, ladja Sammy B, razbitina, ladja
PROIFIMEDIA

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!