Sedem živil, ki ne redijo in jih lahko mirne vesti uživate vsak dan

Magazin 12. Sep 202309:51 1 komentar
pečena jajca, ponev, kruh, črn
PROFIMEDIA

Ta živila, pravijo strokovnjaki, ne redijo.

Zmeraj velja pravilo, da so za ohranjanje zdravja najboljši uravnotežena prehrana, več manjših obrokov na dan in seveda gibanje. Če pazite na kilograme, pa strokovnjaki pravijo, da teh sedem jedi ne redi:

Kokice

Vsi bi morali jesti živila, ki so bogata z vlakninami, saj ne samo, da dajejo energijo, ampak tudi dolgo časa ostanejo v prebavnem traktu. Zaradi tega ste dlje časa siti z manj zaužitimi kalorijami. Med živila, ki so bogata z vlakninami, sodijo polnozrnate žitarice, zelenjava in sadje.

Na tem seznamu so tudi kokice, ki so prav tako polne vlaknin, če jih seveda ne solite preveč ali ne “začinite” s čim drugim. Ena skodelica kokic brez vsega namreč vsebuje le približno 30 kalorij.

Edamame – zelena soja

V nasprotju z drugimi izdelki iz soje edamame ni sladkan in velja za zdrav prigrizek. Povečuje občutek sitosti in hkrati oskrbuje telo s proteini in vlakninami, zaradi česar smo dlje časa siti. Vse, kar potrebujete, je malo soli.

Juhe

Juha vam lahko zagotovo pomaga, da se počutite siti. V študiji, objavljeni v reviji Appetite, je podatek, da so udeleženci študije, ki so jedli več juh od ostalih, na koncu dneva vnesli 20 odstotkov manj kalorij v primerjavi z drugimi, ki so v študiji sodelovali in v obrokih niso imeli (toliko) juhe.

korenčkova juha
PROFIMEDIA

Jabolka in banane

Prigrizki so odličen način, da si dvignete energijo čez dan, vendar je pomembno vedeti, kateri so najboljši. Hrana, kot so jabolka ali banane, je polna vlaknin in kalija, zato ti vrsti sadja veljata za odličen prigrizek.

Ovsena kaša

Oves vsebuje cela zrna in veliko vlaknin, zato je eno bolj priporočljivih živil, če se trudite shujšati. Seveda velja enako kot pri kokicah, če ovseno kašo močno obogatite denimo s sladkanimi dodatki, tega učinka ne bo. Ovsena kaša vas nasiti za dlje časa, zato na koncu dneva zaužijete manj kalorij.

Mešanica oreščkov

Če kombinirate oreščke, suho sadje in temno čokolado v zmernih količinah, boste imeli vsak dan odličen prigrizek, ki ne bo pomembneje prispeval k vaši telesni teži, obenem pa bo še zmanjšal željo tako po soli kot sladkorju.

Jajca

Res je, da jajca lahko dvignejo raven holesterola v telesu, vendar se lahko v zmernih količinah vključijo v zdravo prehrano. Ker so beljakovinsko bogata, pomagajo tudi pri izgubi kilogramov. V raziskavi iz leta 2008, ki je bila objavljena v International Journal of Obesity, je del udeležencev vsak dan za zajtrk jedel jajca, drugi del udeležencev pa pekovske izdelke. Tisti, ki so jedli jajca, so se čez dan počutili bolj siti in so na koncu dneva zaužili manj kalorij.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje