Severni sij tudi na slovenskem nebu: ste ga opazili?

Magazin 04. Mar 202409:00 0 komentarjev
Severni sij v osrednji Avstriji
Severni sij v osrednji Avstriji (Foto: Zajem zaslona/X@JAtanackov)

Sinoči je naš planet zajel sončni veter, ki je bil dovolj močan, da je bil severni sij viden tudi na naših geografskih širinah.

“Ha, kdo bi si mislil – dosegel nas je izbruh (CME, angleško Coronar Mass Ejection – izbruh koronarne mase) in pogoji so nenavadno ugodni.”

To je v nedeljo popoldne na svojem profilu na družbenem omrežju objavil dr. Jure Atanackov, sicer geolog, ki pa je tudi strasten zasledovalec pojavov v ozračju. “Zdi se, da bi se danes (če se pogoji ohranijo) utegnilo kaj malega videti. Počakamo,” je dodal. Mislil je na severni sij, ki ga visoko nad Zemljinim površjem ustvarjajo delci, ki jih izbruha Sonce in ki se ujamejo v magnetno polje našega planeta.

V zadnjem času smo že kar nekajkrat nad Slovenijo lahko opazovali severni sij, najbolj spektakularen je bil lani novembra, ko je bil viden nad vso državo, o čemer smo poročali tudi mi.

Tudi tokrat je bila sončna nevihta ali sončni veter dovolj močan, da je severni sij dosegel našo zemljepisno širino, vendar so pri nas pogled nanj večinoma zastirali oblaki. Če jih ne bi bilo, bi ga lahko pri nas videli v treh valovih med 19. in 22. uro, je na omrežju X zapisal Atanackov in ob tem objavil fotografije iz Avstrije in Poljske, kjer so pojav lahko občudovali. “Nič epskega, a bil je,” je še objavil.

Kot kaže napoved spletne strani Meteoagent.com, bo sončna aktivnost visoka tudi danes, v naslednjih dneh pa bo znova nizka. Čeprav je severne sije težko napovedati, pa visoke sončne aktivnosti lahko pomenijo možnost za njegovo opazovanje.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!