Stare vraže – dejanja, ki lahko prinesejo nesrečo, če jih počnete zvečer

Magazin 22. Jan 202317:30
ženska doma čaj
Foto: Profimedia

Stare vraže so bile v prejšnjih generacijah del vsakdana. Poglejmo si 4 primere, česa naj ne bi počeli pozno zvečer. Kaj so verjeli naši predniki?

Smisel naslednjih vraž oziroma starih verovanj je verjetno v tem, da ima vsak del dneva svoj namen. Večer in noč sta namenjena mirovanju, zato določena opravila takrat niso zaželena.

Veliko starih verovanj tudi pravi, da smo zvečer najbolj dovzetni za vpliv negativne energije, zato se je dobro izogibati še zlasti naslednjim štirim stvarem.

1. Odnašanje smeti in čiščenje

Nekoč je veljalo, da zvečer ni dobro odnašati smeti, saj to lahko prinese finančno izgubo. Najboljše obdobje za čiščenje doma in odnašanje krame ter smeti iz stanovanja je zjutraj, saj na začetku dneva odvržemo vse nepotrebno ter s tem odpremo prostor novemu.

2. Puščanje nožev na mizi

Izpostavljena rezila nožev v kuhinji naj bi negativno vplivala na energijo v domu, zato anj bi bilo pomembno, da nože pospravimo nazaj v držala ali predale. To pravilo velja tudi v feng šuju. Seveda pa puščanje nožev na mizi ali pultu tudi ni pametno, saj se mimogrede lahko zgodi neprijetna nesreča.

3. Puščanje umazane posode v koritu

Že Indijanci so verjeli, da bo umazana posoda ponoči priklicala zle duhove. Ta vraža ima smisel, saj puščanje posode v pomivalnem koritu za naslednji dan ni le lenobna navada, ampak je lahko tudi škodljiva. Bakterije na uporabljeni posodi se lahko širijo naprej po kuhinji. Prav tako se zasušena posoda težje pomije naslednji dan.

4. Izposoja denarja v večernih urah

V številnih kulturah obstaja staro prepričanje, da lahko, če nekomu posodite denar po sončnem zahodu, izgubite tako denar kot srečo. Vsak posel v večernih urah, povezan s posojanjem (ne glede na to, ali ste prejemnik ali posojevalec), naj bi simbolično predstavljal nastanek dolgov v domu. V vsakem primeru naj bi bil čas za sklepanje poslov in za finance čez dan, zvečer pa je čas za počitek.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.