Ste pod stresom? Potem je čas za gozdno kopel!

Magazin 26. Sep 202110:25 0 komentarjev
Gozd
Profimedia

Ste eden od tistih številnih posameznikov, ki je v službi veliko pod stresom in ima dneve napolnjene s številnimi obveznostmi? Potem je čas, da se odklopite in si privoščite shinrin-yoku ali gozdno kopel.

Prav jesen je idealna za izvajanje gozdne kopeli, saj lahko opazujemo, kako narava spreminja svoje barve in oblike – drevesa se spreminjajo, odvržejo listje, ki se obarva v rumeno, oranžno, rjavo, narava se počasi odpravlja k počitku. Prav to vzdušje na človeka deluje izjemno blagodejno in pomirjajoče, zato bi morali večkrat na teden v gozd na daljši sprehod. Še več, sprehod v gozdu oz. gozdna kopel naj bi pomagala premagovati tudi stres in lajšati zdravstvene težave.

Kaj je gozdna kopel?

Shinrin-yoku ali terapija kopanja v gozdu izhaja iz Japonske. Pri njej ne gre samo za ”sprehod” s telefonom v roki, temveč za aktivno hojo v gozdu, brez motečih elementov, ter čuječe opazovanje gozda in njegove okolice oziroma popolno združitev z naravo. Številne raziskave kažejo, da lahko gozdna kopel pomaga zmanjšati stres, izboljša pozornost, krepi odpornost in izboljša razpoloženje.

Profimedia

Kako gozdna kopel deluje na telo?

Gozdna kopel zmanjšuje stres in pomirja. Posamezniki, ki so dalj časa pod stresom, imajo povišano raven kortizola, kar lahko utira pot različnim obolenjem in zdravstvenim težavam – visokemu krvnemu tlaku, srčnim boleznim, glavobolom in drugim. Študija, kjer so pod drobnogled vzeli posameznike, ki so redno izvajali gozdno kopel, in posameznike, ki so se sprehajali po mestnem okolju, je pokazala, da se je skupini, ki se je sprehajala po gozdu, znatno znižala raven kortizola v primerjavi z drugo, testno skupino. Druga raziskava, ki so jo opravili v Veliki Britaniji, pa je pokazala, da so tisti, ki so preživeli vsaj 120 minut na dan v naravi, poročali o boljšem zdravju in dobrem počutju. Razlog za blagodejne učinke na počutje naj bi bili tudi fitoncidi – posebna snov, ki jo izločajo drevesa in ki naj bi imela celo protimikrobno delovanje.

Več kot dovolj razlogov, da se še danes odpravimo na sprehod v naravo in se prepustimo njeni lepoti.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!