Bo hladilnik hladnejši, če ga boste nastavili na 1 ali 5? Presenetljivo mnogo ljudi bi na to vprašanje odgovorilo napačno.
Prava temperatura v hladilniku je zelo pomembna, saj zagotavlja, da hrana dlje časa ostane užitna.
Idealna temperatura za ohranjanje svežine izdelka je 4 stopinje Celzija ali manj. Raziskava, ki jo je izvedla skupina strokovnjakov pod vodstvom dr. Andreja Ovce z oddelka za sanitarno inženirstvo na ljubljanski zdravstveni fakulteti, pa je pokazala, da je bil kar vsak drugi hladilnik v gospodinjstvu, vključen v raziskavo, pretopel.
Številke ne pomenijo temperature, ampak stopnjo hlajenja
Enega od vzrokov za to bi verjetno lahko pripisali temu, da ljudje ne razumejo pomena številk na vrtljivem gumbu v hladilniku. To velja predvsem za starejše hladilnike, ki nimajo vgrajenih tipal za stalno spremljanje temperature, ampak je hlajenje oziroma temperaturo v hladilniku treba nastaviti z vrtljivim gumbom s številkami.
Gumbi oziroma številke na njih se sicer razlikujejo med proizvajalci, po navadi pa segajo od 0 ali 1 do 5 ali 8 ali višje. “Večina ljudi misli, da so to stopinje Celzija, dejansko pa gre za stopnje hlajenja,” je opozoril Andrej Ovca v članku v naši rubriki Poglobljeno. “Na 8 (oz. najvišji številki) je hlajenje najbolj intenzivno, ljudje pa gumb pogosto nastavijo na 2, 3 ali 4, misleč, da so s tem nastavili nizko temperaturo.”
Pri novejših hladilnikih, ki so opremljeni s tipali in imajo številčni prikaz temperature v notranjosti, je stanje po njegovih besedah nekoliko boljše, kljub temu pa smo potrošniki pri skrbi za ustrezno hladno shranjevanje hrane površni, meni dr. Ovca.
Kaj je pomembno za vzdrževanje pravilne temperature in hranjenje živil v hladilniku?
V hladilnik namestimo kontrolni termometer, ki ga vsaj na vsaki dve leti zamenjamo. Tudi v hladilnik z digitalnim prikazovalnikom temperature ga je smiselno namestiti, saj po nekaj letih odčitki temperature niso več zanesljivi.
Hladilnika ne napolnimo preveč. Tako omogočimo kroženja zraka, ki je pomembno za enakomerno hlajenje.
Hladilnik redno čistimo.
Izdelke brez embalaže shranjujemo v zaprte posode. S tem preprečimo, da bi se morebitne plesni in bakterije prenašale med živili v hladilniku.
Več o pomembnosti pravilnega hlajenja živil in ohranjanja tako imenovane hladne verige, preberite v članku: “Glede na to, kako ljudje doma ravnamo s hrano, so okužbe še redke”.
Spremljajte N1 na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in X.
Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.
Kakšno je tvoje mnenje o tem?
Bodi prvi, ki bo pustil komentar!