Zakaj mleka ne smete hraniti v vratih hladilnika

Magazin 04. Okt 202214:44 3 komentarji
mleko
PROFIMEDIA

Temperature v hladilniku se lahko razlikujejo, odvisno od tega, v katerem delu hladilnika jo merimo. Tako kot pečica ima tudi hladilnik toplejše in hladnejše dele, od katerih je odvisno, kako dolgo bodo določena živila zdržala v hladilniku.

Odprto mleko moramo hraniti v hladilniku, vendar vrata niso najboljša izbira, ker je to najtoplejši del hladilnika. Ob vsakem odpiranju vrat hladilnika namreč nastane temperaturno nihanje. Višje temperature in pogosta nihanja pa lahko pospešijo proces kvarjenja živil, še posebej mleka in smetane.

Čeprav se tetrapak idealno prilega vratom hladilnika, lahko pogoste spremembe temperature in višje temperature v primerjavi z drugimi deli hladilnika povzročijo, da se mleko hitreje pokvari. Dlje, kot je izpostavljeno toploti, hitreje se bodo bakterije razvile.

Mleko zato raje shranjujte v zadnjem delu hladilnika, na srednji polici ali dnu hladilnika. Vroč zrak je lažji in se dviguje, zato so lahko zgornje police za nekaj stopinj toplejše od spodnjih.

Vrata hladilnika pa so idealna za shranjevanje najmanj pokvarljivih izdelkov, kot so kečap, gorčica, sojina omaka, solatni prelivi, marmelade in pijače v steklenicah.

Ko vzamete mleko iz hladilnika in ga natočite v skodelico, ga takoj postavite nazaj v hladilnik. Ne puščajte ga na kuhinjskem pultu do konca zajtrka.

Ko zaprete hladilnik, pa preverite, ali so vrata zaprta. Ko potrebujete nekaj iz hladilnika, naj bodo vrata odprta le toliko časa, da vzamete hrano, ki jo potrebujete, svetuje spletna stran RealSimple. Izogibajte se večminutnemu razmišljanju pri odprtih vratih hladilnika.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje