Oglaševanje

Superživilo, za katerega verjetno še niste slišali

author
T. Lo.
05. maj 2025. 16:58
sirek
Foto: PROFIMEDIA | Foto: PROFIMEDIA

Kvinoja, ječmen, bulgur ... Čeprav ta polnozrnata žita morda niso stalnica na vašem jedilniku, ste zanje najbrž že slišali. Kaj pa za sirek? Gre za superživilo, bogato z beljakovinami, antioksidanti ter vitamini in minerali, hkrati pa je naravno brez glutena. Pripraviti pa ga je preprosto, podobno kot riž ali kvinojo, sirkovo moko pa lahko uporabimo tudi za pečenje.

Oglaševanje

Sirek je žito s prijetnim oreščkastim okusom in visoko vsebnostjo beljakovin ter antioksidantov. Po hranilni vrednosti v večini kategorij močno prekaša kvinojo, piše portal Best Life.
Skodelica kuhanega polnozrnatega sirka vsebuje približno 12 gramov topnih in netopnih vlaknin, ki so ključne za zdravje prebave. Vlaknine igrajo tudi pomembno vlogo pri zdravju srca, saj znižujejo raven LDL ("slabega") holesterola.

Če iščete rastlinski vir beljakovin – ena skodelica kuhanega sirka jih vsebuje 22 gramov, medtem ko jih ima skodelica leče okoli 18 gramov, tofuja pa okoli 20 gramov.

Poleg vlaknin in beljakovin je sirek po navedbah Best Life poln pomembnih vitaminov in mineralov: B-vitaminov, magnezija in železa.

Prav tako se lahko sirek s superživili kosa tudi po vsebnosti antioksidantov, ki naj bi jih imel več kot borovnice ali jagode. Antioksidanti pomagajo nevtralizirati proste radikale – nestabilne molekule, ki lahko poškodujejo celice in povzročijo kronične bolezni.
Sirek je še posebej bogat s polifenoli, ki so povezani z manjšim tveganjem za bolezni srca, sladkorno bolezen in vnetna stanja, je za Best Life pojasnila dietetičarka Nichole Dandrea-Russert. Poleg tega vsebuje aminokislino triptofan, ki lahko, kot kažejo raziskave, zmanjšuje anksioznost in izboljša razpoloženje.

V sistematičnem pregledu iz leta 2021, ki je analiziral 16 študij, je bil sirek povezan z boljšim uravnavanjem sladkorja v krvi, občutkom sitosti, nadzorom telesne teže in zmanjšanjem oksidativnega stresa.

1746453109-Slow-cooker-sorghum-01-1024x1024.jpg
Foto: United Sorghum Checkoff Program | Foto: United Sorghum Checkoff Program



Sirek je odlična izbira za ljudi z občutljivostjo ali intoleranco na gluten. A tudi tisti, ki lahko prebavljajo gluten, lahko izkoristijo prednosti tega žita. Ker vsebuje kompleksne ogljikove hidrate, ki se prebavljajo počasneje kot rafinirane žitarice, sirek zagotavlja dolgotrajnejšo in stabilnejšo energijo, navaja Best Life.

Oglaševanje

Kako vključiti sirek v prehrano?


Sirek lahko uporabite tam, kjer bi sicer riž: v rižotah, solatah ali skledah z žiti. Odlično se obnese pri zamrzovanju in pogrevanju, saj ne izgubi okusa, teksture ali vlage, kar ga dela idealnega za pripravo obrokov vnaprej.
Dandrea-Russert priporoča tudi vegetarijanske burgerje iz sirka. Različica sirka, ki ima odstranjen del otrobov, pa je mehkejša in primerna za juhe in enolončnice.

V peki lahko moko iz sirka uporabite v razmerju ena proti ena kot nadomestek pšenične moke, uporabna je tudi za zgostitev omak in juh.

Sirup iz sirka je naravno sladilo in zato odličen za peko ali zraven ovsene kaše ali jogurta.

Kot preprost in hranljiv prigrizek ali pa kot sestavino granole pa si lahko privoščite tudi sirkovo pokovko, še piše Best Life.



Teme

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje

Spremljajte nas tudi na družbenih omrežjih