Tega o slovitem Elvisu skoraj gotovo niste vedeli

Magazin 05. Jun 202208:30
Elvis Presley
Profimedia

Film Elvis, ki na filmska platna prihaja konec junija, je na filmskem festivalu v Cannesu požel stoječe ovacije in veliko pozitivnih kritik. V ta namen smo pokukali v svet Elvisa Presleyja in izbrskali nekaj manj znanih dejstev o Kralju.

Elvis je velik del življenja preživel na očeh javnosti, kljub temu pa so nekateri podatki ostali oboževalcem in medijem skorajda skriti.

Elvis je imel brata dvojčka

Kralj rokenrola se je rodil 8. januarja v Mississippiju, le 35 minut za njim pa je na svet mrtev prišel še njegov brat Jesse Garon. Slednjega so pokopali takoj naslednji dan, v neoznačen grob blizu pokopališča Priceville. Elvis je tako odraščal kot edinec v revni družini, njegov oče pa je bil leta 1938 celo obsojen na triletno zaporno kazen zaradi ponarejanja bankovca za 4 dolarje. Odslužil je manj kot leto dni.

Elvis Presley
Profimedia

Ohranil je prvotno ime Graceland

Leta 1957 je Elvis kupil posestvo Graceland, ki je kar dve desetletji služilo kot njegov dom. Graščino je 1939 zgradil dr. Thomas Moore, ki je posestvo poimenoval po soprogini teti Grace. Ime se je obdržalo tudi potem, ko je posestvo kupil Elvis, ki je posamezne predele temeljito prenovil in dodal celo sobo z notranjim slapom. Pet let po Elvisovi smrti je njegova soproga Priscilla posestvo odprla tudi za javnost.

Elvisov kontroverzni menedžer

Film Elvis se osredotoča na glasbenikov odnos z menedžerjem Tomom Parksom, ki je bil sicer kot Andreas Cornelis van Kuijk rojen na Nizozemskem, a je imigriral v ZDA. Svoje korenine je prikrival s tem, da si je spremenil ime in trdil, da prihaja iz zahodne Virginije. Njegova prava identiteta je bila razkrita šele 1980.

Zvezdnik, ki je služil v ameriški vojski

Decembra 1957 so Elvisa vpoklicali v vojsko, slednji pa se je odzval in prestavil vpoklic le za toliko, da je lahko dokončal snemanje filma King Creole. Najprej je obiskoval splošno vojaško šolanje v Teksasu, nato so ga prestavili v zahodno Nemčijo, natančneje v Friedberg. Služil je kot voznik džipa, vsak dan pa je prejemal pisma oboževalcev. V tem času je spoznal tudi svojo bodočo soprogo Priscillo, ki je bila hči poveljnika letalskih sil.

Elvis Presley
Profimedia

Nikoli ni nastopal zunaj ameriških meja

Čeprav je skoraj 40 odstotkov prodaje plošč ustvaril zunaj Amerike, pa Elvis nikoli ni nastopil kjerkoli drugod po svetu. Z izjemo nekaj koncertov v Kanadi 1957, na tuji zemlji sploh ni nastopal. Glavni krivec naj bi bil njegov menedžer Parker, ki se je bal, da ga zaradi statusa ilegalnega imigranta ne bodo spustili nazaj v državo.

Navdušen nad predsedniki

Elvis je v marsičem posnemal ameriške predsednike. Ko je tako izvedel, da imajo v Beli hiši tri televizorje, da lahko istočasno spremljajo vse tri programe z novicami, je dal tri vgraditi tudi v Graceland. Leta 1964 pa je za Potomaca, za plavajočo Belo hišo, odštel 55 tisoč dolarjev. Gre za plovilo Franklina Roosevelta, ki ga je Elvis po nekaj letih poklonil v dobrodelne namene. Pozneje so policisti plovilo zasegli, saj je svoj čas služilo tudi tihotapcem droge.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.