To majhno napravo izklapljajte, ko vas ni doma: troši veliko elektrike

Magazin 25. Maj 202411:13 7 komentarjev
vtikač
Foto: PROFIMEDIA

Zagotovo se nihče ne razveseli položnice za elektriko, ki nas ob začetku novega meseca v poštnem nabiralniku. Ste vedeli, da lahko z enostavnim trikom krepko zmanjšate znesek na svoji položnici. Vse, kar morate storiti, je, da izklopite eno napravo, ko je ne uporabljate. Katero?

Ko pomislite na največje porabnike električne energije v gospodinjstvu, vam najverjetneje na misel najprej padejo večji gospodinjski aparati. Kar pogosto drži, vendar pa tudi majhne naprave niso tako nedolžne kot se včasih zdi.

Eden izmed teh je na prvi pogled preprost usmerjevalnik za internet, ki mu pravimo tudi WI-FI router. Resnici na ljubo njegova poraba električne energije ni nič kaj skromna, sploh če ga pustimo prižganega cel dan, poroča N1 Zagreb.

Strokovnjaki zato priporočajo, da ste pazljivi že pri samem nakupu usmerjevalnika. Temeljito se pozanimajte, koliko energije usmerjevalnik porabi, ko je prižgan in zgolj v stanju pripravljenosti. Nato pa izberite tistega, ki ima nižjo porabo.

Temu prikimava tudi Nemška agencija za okolje (UBA), ki pravi, da je dobro biti pozoren predvsem pri usmerjevalnikih, ki jih ni mogoče izklopiti, saj je nanje priključena tudi telefonska linija.

Če je temu tako, poznavalci svetujejo, da kupite usmerjevalnik, kjer lahko izklopite vsaj WI-FI, ko ga ne uporabljate.

Že res, da WI-FI router ne porabi toliko energije kot hladilnik ali druge večje naprave v vašem gospodinjstvu, kljub temu pa znesek, ki ga lahko privarčujete, če usmerjevalnik vestno izklapljate, še zdaleč ni zanemarljiv.

Bonus video: Kaj morate vedeti pred evropskimi volitvami?

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje