100 dni je bival pod morjem: ko se je vrnil, so odkrili nekaj nepričakovanega

Magazin 26. Maj 202406:30 2 komentarja
Joseph Dituri
Joseph Dituri pozira po prihodu na kopno (Foto: PROFIMEDIA)

Američan je kar tri mesece prebil osamljen v podvodnem "hotelu" in ugotavljal, kako bo to vplivalo nanj. Učinki so bili fantastični, vrnil se je "deset let mlajši".

Nekdanji mornariški častnik, zdaj pa profesor na univerzi Južna Florida, Joseph Dituri, je pred skoraj natanko letom dni sodeloval v nenavadnem poskusu.

100 dni je bil zaprt v podvodnem “hotelu”, bivalni kapsuli 10 metrov pod morskim površjem v laguni Key Largo na jugu Floride.

Raziskovalci so želeli ugotoviti, kako bivanje v izolaciji pod vodo oziroma v ekstremnem okolju deluje na človekovo psiho in telo. Bivanje v podvodni kapsuli je namreč podobno razmeram v hiperbaričnih komorah (komora z visokim tlakom), ki jih uporabljajo v terapevtske namene.

Znanstveniki, ki so spremljali njegovo počutje pred, med in po poskusu, so bili presenečeni. Kot kaže, je Dituri po treh mesecih bivanja pod vodo postal “deset let mlajši”, poročajo številni mediji.

Eden izmed vidnih znakov pomladitve naj bi bili njegovi telomeri, nekakšne “kapice” na koncu kromosomov, ki jih nekateri strokovnjaki povezujejo z dolgoživostjo. Telomeri se namreč s starostjo krajšajo. Diturijevi pa so bili ob koncu bivanja pod vodo kar za 20 odstotkov daljši kot ob začetku.

Med eksperimentom je poročal o izboljšanju kakovosti svojega spanca, v kratkem videu, v katerem je predstavil bivanje pod vodo, je dejal, da se je opazno znižala količina holesterola v njegovi krvi, čeprav ni spremenil diete. Omenil je še, da se je število vnetnih markerjev prepolovilo in da je pod vodo opravil 19 psiholoških testov ter da so se pri vseh rezultati izboljševali. Dodal je, da se je “skrajšal” za pol centimetra, vendar je po nekaj tednih zrasel nazaj.

Poskus, v katerem je sodeloval, bo morda pripomogel pri raziskavah staranja ali terapijah in zdravljenju stanj ter bolezni, ki so s staranjem povezana.

55-letni biomedicinski inženir, ki ima na spletu vzdevek Dr. Deep Sea (dr. Globoko morje), je ob tem naredil še nekaj. Namesto predvidenih 93 je na koncu v kapsuli preživel 100 dni in tako za 27 dni podrl svetovni rekord v bivanju pod morsko gladino v enem kosu, o čemer smo poročali tudi mi.

Bonus video: Kaj morate vedeti pred evropskimi volitvami

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje