Trik, s katerim boste skuhali najboljšo turško kavo

author
N1
16. dec 2024. 18:17
turška kava
Foto: PROFIMEDIA | Foto: PROFIMEDIA

Čeprav se sliši nadvse enostavno, dobre turške kave ni tako preprosto skuhati. Kulinarična navdušenka je razkrila majhne skrivnosti, ki pripomorejo, da bo kava resnično nepozabna.

Skodelica turške kave je za kulinarično navdušenko, ki na blogu Foolproofliving ustvarja pod profilom Ayesegul, dnevni ritual, brez katerega ne začne dneva.
Po pisanju Krstarice v Turčiji, ko nekoga obiščete, ni prvo vprašanje, ali pijete kavo, ampak kakšno kavo želite. Pri tem imajo v mislih, koliko sladkorja v kavi želite. Pogosti odgovori so: brez sladkorja, z zelo malo sladkorja, kar običajno pomeni eno do dve čajni žlički ali sladko, kar pomeni tri do štiri čajne žličke.

Ko izrazite svoje želje, se od gostitelja pričakuje, da pripravi točno takšno kavo.

Kaj potrebujete za pripravo turške kave?


  • hladno vodo

  • turško kavo (razlika med turško kavo in drugo mleto kavo je v tem, da je turška kava bolj fino mleta. Pripravite jo lahko tudi doma, saj kupljeno kavo lahko zmeljete v kavnem mlinčku)

  • bakreno džezvo

  • sladkor

  • skodelice


Kako pravilno skuhati kavo?

Pri pripravi vedno uporabite hladno vodo. Koliko vode potrebujete? Ayesegul ima posebno pravilo, za enega gosta potrebujete skodelico in pol vode. V tej skodelici, v kateri ste merili vodo, pa na koncu postrezite kavo.
Če kdo od gostov, ne mara sladke kave, jo skuhajte brez sladkorja, nato pa nalijte v skodelice. Ostalim, ki želijo sladko kavo, pa sladkor dodajte v skodelico.

Za vsako skodelico kave potrebujete žličko mlete kave. Džezvo hladne vode postavite na srednje močan ogenj, ko zavre, dodajte kavo. Mešanica bo narasla. Ko bo kava začela vreti, se bo na vrhu naredila pena, džezvo odstranite z ognja. Peno pa z žličko prenesite v vsako skodelico, nato džezvo ponovno pristavite na ogenj.

Ko kava ponovno zavre, skodelice napolnite do polovice, nato džezvo še zadnjič za 10 do 15 sekund pristavite na ogenj. Kava je skuhana, skodelice pa napolnite do vrha in postrezite gostom.

Teme

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje

Spremljajte nas tudi na družbenih omrežjih