Tudi nekatere nepričakovane stvari lahko povzročajo napihnjenost – katere so?

Magazin 17. Mar 202217:15 0 komentarjev
napihnjenost
Profimedia

Če ste izključili običajne razloge za napihnjenost, je morda lahko krivo kaj, na kar sploh niste pomislili.

Vam napihnjenost pogosto povzroča težave in nikakor ne morete ugotoviti, kaj bi jo lahko povzročalo? Če ne jeste nič neobičajnega in ste izključili živila, zaradi katerih bi lahko imeli težave, preverite še spodnje razloge. Morda pa se med njimi skriva tudi vaša rešitev!

Tudi to lahko povzroča napihnjenost, pa sploh ne opazite:

NADOMESTKI SLADKORJA

Si namesto sladkorja privoščite pijačo z 0 sladkorja in kakšno podobno rešitev? S tem ne naredite usluge niti zdravju, saj se v živilu skrivajo druge umetne snovi, ki dodajo sladkast okus. Če želite jesti zdravo, si sok raje ožemite sami iz pomaranče, s tem si boste verjetno prihranili tudi napihnjenost.

Nadomestki sladkorja se ne morejo popolnoma razgraditi, zato postanejo hrana črevesnim bakterijam. Ko se bakterije nahranijo, kot stranski produkt proizvedejo pline. Veste, kaj sledi …

STRES

Imate trenutno stresno obdobje? Če napihnjenost opazite le v določenem obdobju, razmislite, ali je to takrat, ko ste v stresu in imate bolj malo časa zase. Ste odgovorili pritrdilno? Potem veselo na delo in poiščite načine, kako boste sprostili nakopičeni stres!

Vaša težava ima tudi svoje ime, to je aerofagija, in opisuje presežek zraka v prebavnem traktu. Veliko ljudi sploh ne ve, da se spopadajo z aerofagijo, občutijo le večjo napihnjenost.

ZRAK POJESTE

Na to verjetno niste pomislili, a možno je, da zrak enostavno pogoltnete, ta pa se nabere v požiralniku. To lahko povzroči veliko stvari: žvečenje žvečilke, dihanje skozi usta, hitenje med jedjo … Če se na primer prebudite povsem napihnjeni, je možno, da ponoči ne dihate skozi nos.

PREHITRO JESTE VEČJE OBROKE

Koliko časa si vzamete za kosilo? Imate v službi premalo časa in hrano običajno na hitro vržete vase, da se lahko vrnete na delo? Potem v tem tiči vaša težava. Nekako boste morali poskrbeti, da jeste počasneje. Veliko počasneje!

Večji obroki se prebavljajo dlje kot lahka malica, zato ostanejo dlje tudi v črevesju in ustvarijo več plinov. Ta dolgotrajen postopek pa vam daje občutek napihnjenosti. Če takšen obrok pojeste hitro, boste še dodatno vdihnili nekaj zraka, ki bo skupaj s hrano pristal v želodcu in dodatno nakopičil pline.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!