Tudi slovensko mestece se je uvrstilo na lestvico najlepših v Evropi

Magazin 06. Nov 202118:09 > 08. Nov 2021 13:55 3 komentarji
Mestece
PROFIMEDIA

Pariz, Rim, Barcelona ... Velika evropska mesta, ki so na številnih seznamih potovalnih želja. Toda sanjska so lahko tudi manjša evropska mesta, s čudovito arhitekturo in veliko kulture – kot v velikih mestih, a z občutno manj gneče. Med takšne je CNN uvrstil tudi slovensko mestece. Preberite, kako so ga opisali.

Tukaj je nekaj najlepših manjših mest v Evropi, od skromnih ribiških do srednjeveških oporišč na vrhu hriba.

Giethoorn, Nizozemska

Giethoorn, Nizozemska
PROFIMEDIA

Pravijo, da gre za nizozemske Benetke, a Giethoornu manjka ključna stvar, ki jo ima italijansko mesto: preveliko število turistov. Tako kot v Benetkah se življenje v Giethoornu vrti okoli vode – v središču mesta ni avtomobilov, zato lahko z enega konca do drugega pridete le peš ali po vodi. Na ogled se lahko odpravite s čolnom okoli hiš s slamnatimi strehami na otokih, polnih šote. Lačni? Obiščite restavracijo Hollands-Venetië z Michelinovo zvezdico.

Guimarães, Portugalska

Guimares, Portugalska
PROFIMEDIA

Guimarães je ključnega pomena za zgodovino Portugalske – v 12. stoletju je bil imenovan za prvo prestolnico države, njegovo srednjeveško jedro pa ostaja večinoma nedotaknjeno, polno samostanov, velikih starih palač in z gradom, ki stoji na vrhu pobočja. Kot povsod na Portugalskem v lokalnih pekarnah pripravljajo odličen pastel de nata, vendar morate tukaj poskusiti tudi lokalno specialiteto: torta di Guimarães – pecivo, polnjeno z bučo in mletimi mandlji.

Roscoff, Francija

Roscoff, Francija
PROFIMEDIA

Pristaniška mesta so lahko umazana. Ne pa ljubek mali Roscoff v Bretanji, ki je bogat postal zaradi pomorske trgovine, vključno z izvozom svoje slavne rožnate čebule v Združeno kraljestvo. Danes je to čudovito bretonsko mesto središče talasoterapije, ki uporablja morsko vodo za zdravljenje različnih zdravstvenih stanj. Majhni ribiški čolni lovijo v majhnem pristanišču, medtem ko je večje pristanišče, od koder vozijo trajekti za Plymouth v Združenem kraljestvu, bolj oddaljeno.

Anghiari, Italija

Anghiari, Italija
PROFIMEDIA

Anghiari, ki leži na pobočju hriba blizu toskansko-umbrijske meje, je res krasen – manjše mesto z obzidjem, ki se vije okoli hriba in oklepa pokrajine. Gre za labirint uličic na območju za pešce, polnih palač. Te so zgradili skrivnostni bogati “vojaki”, ki so tukaj živeli v renesančnem obdobju. Več o njih lahko izveste v Museo della Battaglia di Anghiari, ki spremlja zgodovino pomembne srednjeveške bitke, ki se je odvijala na ravnici zunaj mesta.

Nafplio, Grčija

Nafplio, Grčija
PROFIMEDIA

Čudoviti Nafplio se razprostira ob Egejskem morju na Peloponezu, s svojim beneškim gradom, ki sega do vode (pravzaprav ima tri gradove, ki jih je treba obiskati), in čudovitim starim mestnim jedrom, ki se razprostira za starim obzidjem. To je bila prva prestolnica moderne Grčije, zato se v njem lahko počne veliko stvari. Če se želite potopiti v morje, je tam kopališče, in če vas zanima zgodovina, so v arheološkem muzeju predmeti iz mikenske dobe.

Mostar, Bosna in Hercegovina

Mostar
PROFIMEDIA

Mostarski Stari most, ki so ga zgradili Osmani v 16. stoletju, je dolgo veljal za enega najlepših primerov balkanske islamske arhitekture. Visoko nad reko Neretvo je ena najbolj znanih znamenitosti na Balkanu, domačini pa tam tradicionalno skačejo z mostu – danes je to redna postaja mednarodnih prireditev Red Bull Cliff Diving. Most so med balkanskimi vojnami novembra 1993 uničile hrvaške sile. Rekonstruirali so ga leta 2004, Mostar pa je danes priljubljena destinacija v Bosni in Hercegovini ter priljubljen enodnevni izlet iz Dubrovnika čez hrvaško mejo.

Mazara del Vallo, Sicilija

Mazara del Vallo, Sicilija
PROFIMEDIA

Sicilija je splet različnih kultur in Mazara del Vallo to ponazarja. Ustanovili so ga Feničani pred skoraj 3.000 leti, opazili so, da se po otoku pretaka nešteto kultur – njegovo območje Kasbah je podobno severnoafriški medini, tam je močna tunizijska skupnost, in bolj verjetno je, da boste na meniju našli kuskus kot testenine. Njegova izjemna atrakcija je Satiro Danzante ali plesni satir – starodavni bronasti kip, ki so ga leta 1998 potegnili iz morja.

Clovelly, Združeno kraljestvo

Clovelly
PROFIMEDIA

Osli so bili včasih edini način za vzpenjanje in spuščanje po strmih ulicah Clovellyja, lepe ribiške vasice v Devonu na jugozahodu Anglije. Danes jim še vedno ni uspelo pripeljati avtomobilov – leži na dnu 400-metrske skale. Namesto tega blago prevažajo s sanmi, ki jih vozi človek – in če se turisti ne morejo sprehoditi nazaj do parkirišča, se lahko namesto tega zapeljejo z land roverjem.

Dinkelsbühl, Nemčija

Dinkelsbühl, Nemčija
PROFIMEDIA

Ljubko zgodovinsko središče, lesene hiše in močni stolpi – Dinkelsbühl ima vse. Leži na nemški “romantični cesti” – poti, znani po svojih očarljivih mestih. Ovit s srednjeveškimi zidovi z veliko gotsko Cerkvijo svetega Jurija je bil prizorišče filma Wernerja Herzoga “Skrivnost Kasparja Hauserja”.

Korčula, Hrvaška

Korčula
PROFIMEDIA

Ko otok, ki mirno leži v Jadranskem morju, ne zadostuje, je tu še mesto Korčula. Domačini pravijo, da se je tu rodil pustolovec Marco Polo; Benečani temu oporekajo. Kakorkoli že, to je mesto svetovnega slovesa, z bleščečimi belimi ulicami in zgradbami, izklesanimi iz lokalnega kamna, vodo, ki je skoraj povsod okoli, in čudovitimi zgradbami Benečanov, ki so tukaj vladali stoletja.

Kenmare, Irska

Kenmare, Irska
PROFIMEDIA

Na jugozahodnem delu Irske se zemlja stali v ocean v okrožju Kerry. Kenmare lebdi v istoimenskem zalivu, kjer reka Roughty drsi v morje. Mesto je sredi nekaterih najbolj priljubljenih območij Irske – na Divji atlantski poti, med Kerryjevim in Bearovim prstanom. Kenmare je znan po svoji hrani in razgledih – z velikimi gorami, ki se dvigajo za neokrnjenim zalivom.

Piran, Slovenija

Piran
PROFIMEDIA

Slovenija ima le delček obale na vrhu klinastega istrskega polotoka v Jadranskem morju. Čeprav majhen, je ta del obale, stisnjen med Italijo in Hrvaško, dom številnih čudovitih mest, vključno s Piranom. Razvili so ga Benečani, ki so ga osvojili leta 1283. Velja za čudovite mini Benetke z močnim zvonikom, prelepo arhitekturo in ribiškimi čolni v majhnem pristanišču.

Reine, Norveška

Reine, Norveška
PROFIMEDIA

Obiskati želite: ljubko norveško mesto – oddaljeno, manjše in obalno. Potrebujete: Reine, okras Lofotskih otokov, katerih lepe rdeče koče so postavljene ob vznožju skalnatih gorskih vrhov, zaradi katerih je to križanec med Dolomiti in Ha Long Bay. To je ena najbolj spektakularnih točk v otočju Lofoten – z osupljivim razgledom na otoke in vas Reinebringen, tik zunaj mesta.

Regencos, Španija

Regencos, Španija
Wikimedia Commons

Kar zadeva špansko obalo, polno turistov, je Costa Brava v Kataloniji razmeroma tiha – vendar ni niti blizu mirnemu mestu Regencos, le deset minut v notranjosti. Južno od “Dalijevega trikotnika”, območja, kjer je nadrealistični umetnik živel in delal, je območje mirnih srednjeveških vasi, obdanih z gorami. Regencos, nekoliko večji, ima ostanke srednjeveškega obzidja, lepo cerkev in tradicionalne kamnite hiše, ki se vijejo iz središča.

Tarnów, Poljska

Tarnów, Poljska
PROFIMEDIA

Najprej – to je veliko mesto. Toda ko se sprehajate po starem mestnem jedru, boste ugotovili, da daje še vedno videz majhnega mesta s čudovitimi srednjeveškimi zgradbami. Stari trg je veličastna mešanica arhitekturnih stilov, tam so čudovita gotska cerkev in veliko judovske dediščine – čeprav je bila skupnost med drugo svetovno vojno bolj ali manj izbrisana.

Avtorica: Julia Buckley/CNN

MORDA VAS ZANIMA TUDI

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje