Tudi zeliščni čaj je lahko eden od povzročiteljev bolezni jeter

Magazin 04. Feb 202309:15 0 komentarjev
Zeliščni čaj
Profimedia

45-letnica je prišla na urgenco s hudimi bolečinami v predelu trebuha. Krvni test je pokazal akutno poškodbo jeter, piše v poročilu, objavljenem v Cureus Journal of Medical Science.

Vzrok: zeliščni čaj.

Pacientka je začela pred kratkim uživati zeliščni čaj, da bi si izboljšala odpornost. Glede na poročilo je čaj vseboval 23 sestavin, med drugim gobo reiši (ali svetlikava pološčenka), aloe vero in sibirski ginseng. 45-letnica je čaj pila tri zaporedne dni, ko jo je začelo boleti v zgornjem delu trebuha ali ji je postalo slabo.

Čeprav redko, je tudi zeliščni čaj lahko povzročitelj bolezni jeter

Zeliščni čaj je redek, a pogosto spregledan vzrok bolezni jeter, opozarjajo zdravniki.

Ljudje vse pogosteje posegajo po zeliščih in zeliščnih dodatkih, ki služijo kot alternativa predpisanim zdravilom. Toda zaradi drugačne regulacije (v primerjavi z drugimi farmacevtskimi izdelki) in močnim trženjem javnost pogosto zmotno dojema prehranska dopolnila kot “naravna zdravila” z malo ali nič stranskimi učinki.

Vendar je to prepričanje napačno. Čeprav se to zgodi redko, lahko poškodbe jeter povzročijo tudi zeliščni čaji in dodatki. Podatki kažejo, da so bila med letoma 2004 in 2008 zeliščna prehranska dopolnila kriva za 9 odstotkov primerov, do leta 2012 se je številka povečala na več kot 16 odstotkov.

Določene snovi se lahko pretvorijo v strupene presnovke, ki poškodujejo jetrne celice. Kot pišejo na strani klinike Mayo, lahko to povzroči brazgotinjenje jeter in celo jetrno odpoved, kar je lahko smrtno nevarno.

Nekaj nasvetov:

1. O zeliščnem izdelku se vedno najprej posvetujte z zdravnikom. To še zlasti velja, če sestavin ne poznate in če že jemljete druga zdravila. Ključnega pomena je, da svojemu zdravniku predstavite popoln seznam vsega, kar jemljete, vključno z zeliščnimi čaji ali dodatki.

2. Poučite se o sestavinah in njihovem vplivu na telo. Če na embalaži najdete neskončen seznam sestavin in naštetih zelišč, ki naj bi ga izdelek vseboval, pa se mu je morda celo bolje izogniti.

3. Omejite število zeliščnih izdelkov, ki jih jemljete. Poleg toksičnosti se z zdravnikom pogovorite tudi o morebitnem medsebojnem vplivu. Sicer pa lahko velja manj je več.

Viri: Liver Injury from Herbal and Dietary Supplements; Herbal Supplement-Induced Liver Injury: A Case Report; LiverTox: Clinical and Research Information on Drug-Induced Liver Injury

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!